niedziela, 20 maja 2012
Kochani Czytelnicy, 

zapraszam pod nowy adres:

www.kuchnianawzgorzu.pl  

Ten blog zostaje otwarty i taki już będzie, ale nowe wpisy pojawiać się będą pod nowym adresem. 

Zapraszam!
06:07, dyrdymalki
Link Komentarze (1) »
czwartek, 17 maja 2012
Wczoraj miałam w lodówce kawałek świeżej łopatki wieprzowej i brak pomysłu na obiad. Wyjęłam mięso, umyłam i zaczęłam kroić.Kroić nożem, który ostatnio dostałam od Makro Cash & Carry do testów. I tak kroiłam i kroiłam w coraz mniejsze kawałeczki, aż wyszły takie malutkie kawałeczki [super ten nóż - opowiem o nim niedługo ]. I doszło do mnie, że nie wiem co zrobić z tym mięsem. Przeszukałam szafki,półki zakamarki i na myśl przyszło mi coś .. pysznego, pełnego zapachu.... I tak pod ręce wchodziły mi kolejne składniki i tak powstało to danie obiadowe, które zniknęło w mgnieniu oka. 



Wieprzowina z imbirem i sezamem
  • 0,5 kg łopatki wieprzowej surowej
  • 1duża cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 cm świeżego imbiru
  • 1 por ( zielona część )
  • 2 łyżki imbiru z zalewy Lidl
  • 1/2 słoika sosu do Woka Lidl 
  • sos sojowy
  • 5 łyżek oleju rzepakowego
  • olej sezamowy
  • sezam
  • makaron Chow Mein ( 1/2 opakowania )

Mięso kroimy w drobne kawałeczki. Cebulę, czosnek obieramy i kroimy w piórka. Imbir obieramy delikatnie łyżeczką i kroimy drobniutko. W woku rozgrzewamy olej rzepakowy ( ok.3 łyżek ) i przesmażamy na nim cebulę, czosnek oraz imbir, gdy cebula się zeszkli zdejmujemy wszystko na talerz. Na rozgrzanego woka wlewamy pozostały olej i  dajemy mięso wieprzowe i szybko je przesmażamy. Po chwili dodajemy cebulę z czosnkiem i imbirem, wszystko razem przesmażamy i dodajemy sos do woka, łyżkę sosu sojowego, pokrojonego w paseczki pora i smażymy wszystko. Makaron przygotowujemy wg receptury na opakowaniu. 



Na talerzu układamy gorący makaron na to nakładamy wieprzowinę oraz zieloną cebulkę i posypujemy sezamem. 

Smacznego !


środa, 16 maja 2012

Wreszcie popadało, ba nawet polało ! Wszystko się zieleni i wyłazi do góry, sama radość!

W naszym miasteczku targ odbywa się w każdy poniedziałek wielki i pełen rozmaitości, od mebli do sadzonek, przez koszyki i starocie. Jest jedno ale... po paru wpadkach ogrodniczych przysięgłam sobie sadzenie wrażliwych sadzonek PO zimnej Zośce, czyli mogę zaczynać we wtorek.

Trudno, rozsada  pomidorów przenocuje w domu. Wracam więc znowu do moich łamigłówek, co się z czym lubi, a z czym nie znosi. Pomidory nie cierpią sąsiedztwa kapustnych, ziemniaków i koperku

Ponieważ  parę  razy  piękne  wysokie  pomidory  rozchorowały  się  na  zarazę  ziemniaczaną  i padły,  w  tym  roku  miało  pomidorów  nie być... Ale  U.  wyhodowała  śliczną  rozsadę   Koralików ( małe, czereśniowe, niebiańskie w smaku ),  więc  zaryzykujemy, a  ja  dołożę żółte  maluchy  jak gruszeczki.  Posadzę  je  koło  szparagów  i  w pobliżu  agrestu.

 Obok  mamy  już  dobrych  sąsiadów czyli  grządkę " rosołową "  tzn. pietruszkę, cebulę  siedmiolatkę, marchewkę  i pory. I  wszechobecne u  nas nagietki i  aksamitki. Po  drugiej  stronie  ścieżki  koraliki będą  posadzone  na  ziemi przykrytej ogrodniczą  włókniną,   a  do  towarzystwa  dostaną bazylię  i   czosnek.  Oczywiście  nagietki  i  aksamitki,  w  których cudowne  moce  święcie  wierzę,  już  na  nie czekają  rosnąc wzdłuż grządek.

 Pamiętajcie,  że  jeżeli  palicie  papierosy,  to  nim  zbliżycie  się do  pomidorów  -  myjcie  ręce.  Te  mądre  roślinki  nie  znoszą tytoniu,  bo  łapią  od  niego  choroby!

Jeżeli  macie   miejsce  pod różami - posadźcie  i  tam  małe pomidorki. Są i śliczne, i pożyteczne, bo zwalczają czarną plamistość liści!

A.


A to nasze .. czereśnie :)


nasz agrest


boćwinka biała i czerwona


nasza sałata


i ziemniaki

Miłego dnia !

wtorek, 15 maja 2012
 W dzisiejszym wydaniu Palce Lizać - dodatek do Gazety Wyborczej, ukazał się mój przepis wraz ze zdjęciem.



Niestety znowu pomylono moje imię .. no cóż .. powinnam się do tego przyzwyczaić już pewnie :)
15:53, dyrdymalki
Link Komentarze (12) »
poniedziałek, 14 maja 2012
Kochani, zapraszam na prosty konkurs :)

Do wygrania książka:



Codzienność w Toskanii, autorstwa Frances Mayes, nowa.

A zadanie dla Was:
Proszę zostawcie w komentarzu informację o ulubionej przez Was książce. Proszę o tytuł, autora i o czym jest książka. Chętnie jeśli będzie to książka kulinarna lub o okolicach związanych z jedzeniem, spokojnym życiem, ale oczywiście nie koniecznie. 

Czas na zostawienie komentarza do dnia 24.05.2012.
Książkę wyślę do wybranej przeze mnie osoby listem poleconym na terenie Polski. 

Tagi: konkurs
14:48, dyrdymalki , Konkursy
Link Komentarze (17) »
niedziela, 13 maja 2012
Wczoraj wieczorem wracając z Warszawy jadąc autobusem sprawdzałam zawartość torby, którą dostałam od firmy Kamis na zakończenie Food Blogger Fest. Uwagę moją przykuł młynek z przyprawą do dań słodkich. Zapach mnie rozbroił i od razu zaczęłam kombinować w myślach do czego użyć jego zawartości. 

Dzisiaj o poranku wstałam, ruszyłam do kuchni i tak też powstał ten deser, który szczerze mówiąc został zjedzony na drugie śniadanie. 

Wiosenne owoce pod kruszonką
  • 0,5 kg rabarbaru
  • 0,25 dkg truskawek
  • 1 jabłko
  • 80 gram cukier brązowy
  • 20 gram mąki pszennej
  • 120 gram masła
  • przyprawa do dań słodkich KAMIS


Rabarbar obrałam i pokroiłam w małe kawałeczki, ułożyłam na dnie naczynia. Potem w ruch poszły truskawki umyte i obrane z listków, pokrojone w plasterki, do tego  jeszcze jabłko pokrojone w plasterki. Przygotowałam kruszonkę - zagniatając ze sobą masło, mąką i cukier brązowy. Posypałam kruszonką całość, obficie posypałam przyprawą do dań słodkich Kamis i wstawiłam do piekarnika nagrzanego do 180 C i piekłam przez 20 minut.



Po czym zadzwoniła Przyjaciółka spakowałam formę i pojechałam w odwiedziny. Wszystko szybko zniknęło, zdjęcia brak bo aparatu nie zabrałam :)



Całość była pachnąca i cudowna w smaku, orzeźwiająca dzięki skórce cytrynowej, pachnąca dzięki cynamonowi, kardamonowi i goździkom i owocom tak pysznym i wiosennym.
Wiem, wiem rozwiązać konkurs miałam przedwczoraj, ale wczorajszy wyjazd do W-wy pokrzyżował mi plany.




Wygrały dwa pomysły (każda z osób dostanie po 1 miseczce)
 
Szefkuchni.pl wybrał :
Zdrowiej 
A ja sobie wyobraziłam babski wieczór filmowy. Kilka najbliższych koleżanek, pszeniczne piwo, komedie romantyczne albo filmy bollywood i kolorowe miseczki w kształcie serca wypełnione równie kolorowymi, prostymi, zdrowymi przekąskami: 
Przekąska pierwsza - gotowane na parze zieloniutkie edamame (fasolki sojowe) z morską solą, 
Przekąska druga - biały domowy popcorn, czyli ziarna kukurydzy uprażone w przykrytym pokrywką garnku na dwóch albo trzech łyżkach oliwy z oliwek, z odrobiną soli morskiej. 
Przekąska trzecia (gdyby znalazła się trzecia miska) - mieszanka zblanszowanych migdałów, nerkowców i orzechów włoskich uprażonych na suchej patelni, po czym skropionych sosem sojowym żeby nabrały słonawego smaku. 
oolah@wp.pl

Read more: http://smaczliwkowo.blox.pl/2012/04/Pizza-pieczona-na-kamieniu-i-KONKURS.html#ixzz1uk16PKpE

a ja wybrałam:

Pieczone orzeszki w chrupkiej panierce z cynamonem. 

Jestem zachwycona tą "przegryzką" która fantastycznie wyglądałaby w miseczce serduszkowej. Pyszne orzeszki od których ciężko się oderwać, do tego mega szybkie wykonanie. Przepis podpatrzony u Dorotki. 

Składniki: 

50dag różnych orzechów ( migdały, nerkowce, orzechy kalifornijskie) 
1 białko 
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii 
pół szklanki brązowego cukru 
1 łyżeczka cynamonu 

Białka ubijamy (ale nie na sztywną pianę), pod koniec dodajemy ekstrakt z wanilii. Dodajemy cukier, cynamon i mieszamy wszystkie składniki. Wrzucamy orzeszki (bez skórki np. migdały) i dokładnie mieszamy aby każdy orzech był pokryty masą. 
Na blachę kładziemy papier do pieczenia i wysypujemy na niego orzechy. 
Pieczemy w rozgrzanym piekarniku do 120stopni przez 1-1,5 godziny- ( u mnie wystarczyła 1 godzina) co jakiś czas mieszając i rozdzielając orzechy. 

milady10@tlen.pl

Read more: http://smaczliwkowo.blox.pl/2012/04/Pizza-pieczona-na-kamieniu-i-KONKURS.html#ixzz1uk1FCbF1


Wszystkim dziękuję za udział, a Zwycięzców proszę o przesłanie adresów do mnie emailem. 
Tagi: konkurs
11:46, dyrdymalki , Konkursy
Link Dodaj komentarz »
piątek, 11 maja 2012
Wczoraj kupiłam 25 dkg polskich truskawek, jeszcze nie mają niestety smaku żeby zjeść ze smakiem. Postanowiłam więc zapiec je pod kruszonką. 

Truskawki pod kruszonką
  • truskawki umyte, bez szypułek, pokrojone na pół
  • 50 gram mąki
  • 20 gram cukru brązowego
  • 30 gram masła 


Truskawki należy ułożyć w naczyniu do zapiekania. Pozostałe składniki włożyć do jednej miseczki i palcami połączyć ( mają być grudki ) . Wstawić do piekarnika i piec w temp. 180 C przez ok. 10 minut. Uwaga ten przepis uzależnia :)



Uwaga ten przepis uzależnia :)
12:07, dyrdymalki , Desery
Link Komentarze (7) »
czwartek, 10 maja 2012
Przed chwilą zjadłam taką kolację .. boski smak .. więcej już jutro, bo po dzisiejszej wizycie w Krakowie padam .. 



boskie .. 
wtorek, 08 maja 2012
Ostatnio mleko kokosowe znowu rządzi u mnie w domu, tym razem przygotowałam z nim owsiankę na śniadanie.

Owsianka z kokosem
  • 5 łyżek płatków owsianych
  • 2 łyżki zarodków pszennych
  • 5 suszonych daktyli
  • 0,5 szkl. mleka 
  • 1 jajko
  • 4 łyżki mleka kokosowego 
  • 1 łodyga rabarbaru
  • 4 łyżki brązowego cukru


Do formy wsypałam płatki, zarodki oraz pokrojone daktyle, obrany i pokrojony w cząstki rabarbar oraz łyżkę brązowego cukru, całość wymieszałam. W garnuszku rozmieszałam mleko, jajko, mleko kokosowe i taką mieszanką zalałam płatki.Na samym końcu całość posypałam resztą brązowego cukru. Po wyjęciu z piekarnika posypałam całość domowym cukrem waniliowym i dodałam suszone daktyle. 

Zapiekłam w piekarniku w 180 C przez 20 minut, aż całość ładnie się zarumieniła. 


Tagi: śniadanie
04:28, dyrdymalki , Śniadanie
Link Komentarze (6) »
 
1 , 2 , 3 , 4 , 5 ... 76
| < Sierpień 2016 > |
Pn Wt Śr Cz Pt So N
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31        
O autorze
Tagi
.


PustaMiska - akcja charytatywna
Twoje Miasto Za Pół Ceny











Gotujemy po polsku!

Durszlak.pl

Akcja: Nie kradnij zdjęć!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i blogi






Gotujemy po polsku!