poniedziałek, 07 maja 2012
Kupiłam szparagi białe i tak się zastanawiałam co z nimi zrobić. I nagle olśnienie zupa, zrobię zupę. I tak powstała ta zupa krem ze szparagów z dodatkiem octu balsamicznego.



Zupa krem ze szparagami
  • 1 marchewka
  • 1 pietruszka
  • 10 białych szparagów
  • 1 por ( biała część )
  • 1 cebula szalotka
  • 1/3 kostki masła
  • 3 szt. ziela angielskiego
  • 1 łyżeczka lubczyku suszonego
  • sól,pieprz
  • 3 łyżki octu balsamicznego  
  • 1 mała papryczka chili
  • łyżka oliwy z oliwek 


Marchewkę, pietruszkę, pora, cebulę obieramy i kroimy w drobne kawałeczki. Szparagi obieramy ( odłamujemy suche części szparaga ), ja obieram obieraczką do warzyw. Odłamujemy główki i odkładamy. W garnku rozpuszczamy masło i dodajemy wszystkie warzywa i całość dusimy na maśle przez ok. 10 minut, uważając żeby warzywa się nie przypaliły. Dodajemy wodę i gotujemy całość z dodatkiem lubczyku, ziela angielskiego. Gdy warzywa są już miękkie, całość miksujemy, całość doprawiamy solą i pieprzem. 

Na patelni rozgrzewamy oliwę wraz z pokruszoną papryczką chili i przesmażamy na niej główki szparagów. 

Ocet balsamiczny dajemy do małego garnuszka i delikatnie odparowujemy, żeby lekko zgęstniał. 

Zupę nalewamy do talerzy z główek szparagów układamy wzorek na powierzchni zupy i dodajemy ok. 1 małej łyżeczki octu balsamicznego. 




Zupa gotowa! Była przepyszna !

 

10:55, dyrdymalki , Zupy
Link Komentarze (2) »
niedziela, 06 maja 2012
Dzisiaj odkryłam dwie papryki czerwone, niestety lekko już pomarszczone i wpadłam na pomysł żeby je przerobić i tak powstał pierwszy słoiczek pyszności w tym roku.



Pieczona papryka w oliwie 
  • 2 czerwone papryki 
  • kilka listków bazylii
  • kilka ząbków czosnku 
  • kilka listków estragonu
  • oliwa z oliwek 
  • 1 ostra suszona papryczka chili

Papryki opłukałam i upiekłam w piekarniku w 200 C aż ściemniały ok. 25 minut. Papryki po upieczeniu od razu przełożyłam do torebki foliowej i tak je potrzymałam przez chwilę. To jest patent na szybkie ściągnięcie skórki, którą faktycznie po chwili ściągnęłam bez żadnego kłopotu. Paprykę pokroiłam w paski. Czosnek obrałam i pokroiłam w połówki. W słoiku ułożyłam kilka plastrów papryki, potem dałam listki bazylii, potem papryczkę chili, estragon i takimi warstwami wypełniłam cały słoik, potem całość zalałam oliwą.



sobota, 05 maja 2012

atnio napisała do mnie miła Pani, czy nie mam ochoty wypróbować ryżu marki Britta ..ale w wypiekach słodkich. Zadziwiło mnie to pytanie, ale zgodziłam się .. ryż mi się jakoś ze słodkimi wypiekami nie kojarzy.

Wybór padł na tort ryżowy.

Tort ryżowy
  • 200 g ugotowanego ryżu białego Britta
  • 50 g cukru
  • 2 jajka
  • szczypta cynamonu
  • 1 łyżka migdałów w płatkach
  • 1 łyżka suszonej żurawiny
  • 4 szt. daktyli suszonych pokrojonych drobno
  • 1 łyżka mąki kukurydzianej 
  • masło do wysmarowania formy



Ugotowany zimny ryż wymieszać z cukrem i żółtkami, dodać ubite białka, cynamon, migdały, żurawinę i daktyle wszystko razem wymieszać. Dodać mąkę kukurydzianą i wymieszać. Formę wysmarować masłem i przełożyć masę. Piec w piekarniku w 180 C przez 30 minut. Podawać ciepłe. U mnie podane z sosem malinowym. 



Ryż wyszedł bardzo smacznie, lekko się skleiła całość. Bardzo fajna odmiana. 
ano na placyku zobaczyłam szpinak i nie mogłam mu się oprzeć. 



Dzisiaj dzieci wybyły do znajomych. W domu ja i babcia, w końcu mogłam zrobić do jedzenia coś przy czym nie muszę uwzględniać dzieci :):) 

I tak zrobiłam Palak paneer. 

Paneer zrobiłam wg tego przepisu..

Palak paneer 
  • 2 wiązki szpinaku
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 ostra papryczka chili
  • 1 duża cebula 
  • 1 płaska łyżeczka kuminu
  • 2 łyżeczki garam masala
  • 1 łyżeczka soli 
  • kilka łyżek oleju
  • 1 cm świeżego imbiru
  • ser paneer pokrojony w kosteczkę
  • 1 torebka ryżu basmanti f-my Britta

Szpinak umyłam, oderwałam liście od gałązek, drobno pokroiłam i udusiłam na patelni z łyżką wody. Na drugiej patelni rozgrzałam olej i dodałam obraną i pokrojoną w kosteczkę cebulę,starty imbir i przeciśnięty przez praskę czosnek i wszystko podsmażyłam. Po chwili dodałam pozostałe przyprawy utarte w moździerzu i dodałam ser paneer. Wszystko razem podsmażyłam i dodałam szpinak, wymieszałam. 



Całość wyszła pyszna, pachnąca i naprawdę smakowita. 


Przepis zaczerpnęłam stąd.
piątek, 04 maja 2012
Ściereczki kuchenne czasem tracą swój wygląd, prawda ? Czy jest tak tylko u mnie ? Ha, u mnie tak było, bo od kiedy dostałam od sklepu Eco shop sodę oczyszczoną i boraks moje ściereczki "lśnią", ładnie pachną i są jak nowe :)  Dzisiaj więc przepis na to jak ściereczkom kuchennym dać drugie życie.



składniki :)
  • ściereczki kuchenne ( u mnie 10 sztuk )
  • soda oczyszczona 3 łyżki 
  • boraks 1 łyżka kopiata
  • woda ciepła 
  • orzechy do prania jeśli ma być eko, jeśli nie to mydło np. 

Boraks z sodą oczyszczoną wymieszać z ciepłą wodą u mnie w sumie zrobiło się tego ok. 1 litra, do tego dodałam do środka 2 łupinki orzechów do prania wszystko razem zamieszałam ( uwaga mocno się pieni) i taką mieszanką zalałam ściereczki. Dodałam do miski tyle ciepłej wody, żeby wszystkie ściereczki były zamoczone i zostawiłam je na 24 godziny. Po tym czasie odcisnęłam ściereczki i włożyłam do pralki z normalnym praniem i 1 łyżką sody oczyszczonej ( do pojemniczka na proszek ) do tego dodałam jak zwykle orzechy do prania i wyprałam standardowo w pralce na 40 C. Ściereczki wyschły i aż zadziwiły moją Mamę, która w eko środki nie wierzy .. a tu proszę :)

Polecam więc sodę oczyszczoną i boraks, bo nie wspomnę już o czyściuteńkich fugach w naszej łazience :) 

ps. kilkakrotnie wcześniej mój J. te ściereczki doczyszczał piorąc je w proszku do prania i wybielaczu w 90 C w pralce i nic im to nie dawało .. 

Zdjęcie pochodzi ze strony Ecoshop.
a więcej o tym obiedzie już jutro :)
zapraszam !


15:30, dyrdymalki
Link Dodaj komentarz »

No i nadszedł ten dzień, kiedy trzeba było ściąć nasze domowe szparagi. Niestety szparagi wymarzły i w tym roku są tylko 3 :) ale jako, że Mama posadziła nowe karpy szparagów w przyszłym roku czekamy na większe zbiory.

Omlet na śniadanie
  • 2 jajka od naszych kur
  • 2 liście czosnku niedźwiedziego
  • 2 szparagi zielone
  • 2 łyżki mleka
  • kilka listków rozmarynu
  • 1 cebula szalotka
  • 5 łyżek mąki
  • 2 łyżki tartego parmezanu
  • sól,pieprz 
  • 1 łyżka masła,1 łyżka oliwy z oliwek




Szalotkę obrałam i pokroiłam drobniutko. Do miseczki wbiłam jajka, dodałam do nich mąkę i 2 łyżki mleka, wszystko razem wymieszałam.Na patelni rozgrzałam oliwę z masłem, dodałam szparagi pokrojone drobno ( bez główek ) oraz szalotkę całość podsmażyłam. Po chwili przełożyłam szalotkę i szparagi do jajek i wszystko wymieszałam dołożyłam pozostałe składniki ( bez parmezanu ) . I wylałam ponownie na patelnię, posypałam parmezanem, na górze ułożyłam główki szparagów. Zmniejszyłam gaz na minimalny i tak pod przykryciem omlet się smażył kilka minut. Był pyszny !



Dobrego dnia dla Was :)
czwartek, 03 maja 2012
Do wygrania takie piękne miseczki :) Szczegóły, kliknij w zdjęcie.

Tagi: konkurs
08:23, dyrdymalki , Konkursy
Link Dodaj komentarz »
środa, 02 maja 2012
Wolne, słoneczne dni. Dni odpoczynku z rodziną. Ha ! jak to ładnie brzmi, moje dzieci mają kolegów i koleżanki .. więc dom pełny prawie cały czas:):) I dobrze ! A ja upiekłam biszkopt taki wiosenny z rabarbarem.


Biszkopt z rabarbarem
  • 4 jajka
  • 12,5 dkg cukru + 2 łyżki cukru
  • 12,0 dkg mąki 
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 4 łodygi rabarbaru

Ubiłam jajka z cukrem do białości, dodałam mąkę z proszkiem do pieczenia i jeszcze chwilę ubijałam. Przelałam całość do formy wysmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą, na cieście poukładałam pokrojony w cząsteczki rabarbar ( obrany ). Z góry ciasto posypałam ciasto cukrem. 
Wstawiłam ciasto do nagrzanego piekarnika do 170 C i piekłam przez 45 minut, do zarumienienia się ciasta. Zostawiłam ciasto do wystygnięcia w piekarniku. 


Zdjęcia takie jakie udało mi się szybko zrobić, bo ciasto na talerzu w sumie od razu zniknęło. 
Poranek wczesny, słychać pianie koguta, woda w czajniku zaczyna się gotować, cisza i spokój.. 

Aż w domu zaczyna ktoś szurać, dzieci się budzą ..a ja przystępuję do przygotowania śniadania. Lekkiego, smacznego, pysznego.

Pasta serowa wiosenna

  • 25 dkg twarogu
  • 1 pomidor (większy lub 2 mniejsze)
  • 3 łyżki jogurtu naturalnego
  • szczypiorek cały pęczek
  • sól, pieprz do smaku

Do miseczki przełożyć ser, umytego i drobno w miarę pokrojonego pomidora, szczypiorek posiekany drobniutko, jogurt - wymieszać, doprawić solą i pieprzem do smaku.

Pyszna,pachnąca. 


1 , 2 , 3 , 4 , 5 ... 76
| < Grudzień 2017 > |
Pn Wt Śr Cz Pt So N
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
O autorze
Tagi
.


PustaMiska - akcja charytatywna
Twoje Miasto Za Pół Ceny











Gotujemy po polsku!

Durszlak.pl

Akcja: Nie kradnij zdjęć!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i blogi






Gotujemy po polsku!