niedziela, 22 kwietnia 2012
Owsianka, zawsze mi się kojarzyła z taką mokrą "breją", ale co przepis to bardziej chciałam spróbować. I tak powstała moja dzisiejsza poranna owsianka:)

Owsianka pierwsza
  • płatki owsiane
  • otręby pszenne
  • rodzynki
  • płatki migdałowe
  • 2 suszone śliwki
  • 2 łyżki cukier brązowy
  • 1 łyżka cukier puder waniliowy ( domowy)
  • jabłko
  • 4 łyżki jogurtu naturalnego 
  • 1 jajko
  • 2 łyżki mleka


Płatki, otręby oraz rodzynki, migdały, śliwki pokrojone drobno wymieszałam. Jajko zmieszałam z jogurtem naturalnym, mlekiem, i cukrem pudrem. Tą mieszanką zalałam suche składniki i dodałam pokrojone w półplasterki jabłka, posypałam brązowym cukrem. I wstawiłam do piekarnika ( u mnie Philips AirFryer ) na 20 minut. Wyszło pyszne, pyszne .. i już w myślach szukam innych mieszanek owocowych.  
Tagi: śniadanie
09:19, dyrdymalki , Śniadanie
Link Komentarze (7) »
czwartek, 19 kwietnia 2012
a takie są jego początki :)

Czyli szparag na grządce :)


Tagi: szparagi
13:55, dyrdymalki
Link Komentarze (7) »
środa, 18 kwietnia 2012
A wczoraj na kolację zrobiłam szybkie roladki na kolację :) Szybkie i smaczne !

Roladki z łopatki z musztardą
  • Łopatka wieprzowa 6 plasterków 
  • Musztarda ostra Develey
  • Ogórek konserwowy 2 sztuki
  • żółty ser 3 plastry
  • zielona sałata
  • pomidory
  • oliwa 
  • musztarda z gorczycą
  • ocet balsamiczny





Plastry z łopatki ( u mnie wąskie i podłużne ) rozbiłam na cieńsze, posmarowałam musztardą ostrą ( ok. 1/2 łyżeczki na plaster ) ułożyłam po połowie plasterka sera i na to ogórek i zwinęłam jak roladkę. Na papierze do gotowania ułożyłam roladki i zawinęłam  całość w rulony i zawiązałam dratwą na końcu. Rozgrzałam urządzenie Air Frayer do 160 C w ciągu 3 minut, po czym wsunęłam szufladę z koszem i ułożonymi na nich roladkami w papierze. Wstawiłam całość na 160 C na 20 minut. 

W między czasie umyłam zieloną sałatę wysuszyłam, porwałam na małe kawałeczki, pomidorki umyłam i pokroiłam na ćwiartki. A z oliwy, musztardy i octu zrobiłam sos. I całość wymieszałam. 

Wyjęłam roladki, które były soczyste i miękkie po prostu pyszne ! 




Tagi: obiad sałata
17:35, dyrdymalki , Obiad
Link Komentarze (2) »
wtorek, 17 kwietnia 2012
Tak, akurat wyszło, że wczoraj nie miałam siły robić dzieciom obiadu, z żadnej strony mi to nie szło, pomysłu brakowało.

Aż tu wróciły dzieci ze szkoły i powiedziały ..

- Zrób paluszki rybne,

 no i tak powstał obiad w 10 minut z użyciem Air Fryer Philipsa.

Składniki:
  • opakowanie gotowych paluszków rybnych
  • jedna zupka chińska ( a dokładniej sam makaron )
  • marchewka z groszkiem Pudliszki 





Rozgrzałam urządzenie do 180 C w 3 minuty po tym czasie wsunęła szufladę z sitkiem na których zostały przez dzieci ułożone paluszki rybne, wstawiliśmy wszystko na 180 C na 10 minut. 

Świeżo zagotowaną wodą zalany został makaron z zupki chińskiej. ( Przyprawy wylądowały w koszu ) i przykryty na 4 minuty.

Marchewkę z groszkiem wysypaliśmy na sitko ze słoika, przepłukaliśmy zimną wodą i wstawiliśmy do mikrofalówki na 2 minuty z kawałeczkiem masła i odrobiną cukru. 

Na talerzu wylądowały paluszki, makaron i groszek z marchewką. 

Pyszny, szybki obiad. !

Podsumowanie moich dzieci : paluszki są bardzo chrupiące, nie są tłuste ! pyszny i szybki obiad :) ps. jakby Cię Mamo kiedyś w domu nie było, to zostaw taki zestaw a obiad zrobimy sami :) - i do czego to doszło :):)


Tagi: makaron
14:58, dyrdymalki , Obiad
Link Komentarze (1) »
Boczniaki bardzo lubię, ale .. no właśnie ale.. zawsze trzeba je smażyć na dużej ilości oleju, który chłoną jak gąbka. Dzisiaj wpadłam na pomysł żeby je upiec w urządzeniu AirFryer Philipsa  i po prostu są genialne,  chrupiące pyszne.

Boczniaki w panierce 
  • boczniaki umyte i osuszone 
  • jajko 
  • tarta bułka 


Boczniaki umyć i osuszyć pokroić na mniejsze kawałeczki i panierować jak kotlety czyli w jajku i w bułce tartej ( do której dla smaku można dodać sól). Ułożyć na sitku i piec przez maks. 15 minut w 180 C. 



Można je też zrobić na patelni czyli panierujemy tak samo, smażymy na rozgrzanym oleju na patelni na brązowy kolor.
 
Tagi: grzyby obiad
09:19, dyrdymalki , Warzywa
Link Komentarze (3) »
poniedziałek, 16 kwietnia 2012
A oto i obiecana zupa ze spotkania u Julie. 
Na wstępie kilka rad :) wszystkie przyprawy należy dozować ostrożnie i próbować, bo to przepis bardziej na oko, czyli doprawiana w trakcie przygotowywania. 

Zupa słodko - kwaśna ( u mnie bardziej pikantna )
  • 0,5 kg piersi z kurczaka 
  • 20 dkg pieczarek
  • 1/2 puszki kukurydzy Pudliszki
  • 1/2 papryki czerwonej
  • słodko - ostra pasta chili ( w oryg. sos Sambal ) 2 łyżki 
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej + kilka łyżek zimnej wody
  • 1 łyżka cukru
  • 0,5 cm plasterek imbiru ( startego) 
  • 2 łyżki octu
  • 4 łyżki sosu sojowego ciemnego
  • 3 jajka
  • szczypiorek pokrojony drobniutko





Pierś z kurczaka myjemy i kroimy w paseczki wkładamy do garnka i zalewamy wodą ok. 2 l, dodajemy imbir, pieczarki obrane i pokrojone na w miarę małe kawałeczki, kukurydzę odcedzamy ( ja ją przepłukałam wodą ), paprykę czerwoną pokrojoną w drobne paseczki ( kostkę ) gotujemy aż mięso będzie miękkie. Po tym czasie dodajemy słodko ostrą pastę chili ( lub Sambal), ocet, cukier, sos sojowy i po chwili wlewamy strumyczkiem przy okazji drugą ręką mieszając rozbełtane jajka i wszystko mieszamy. Po chwili wlewamy również delikatnie mąkę ziemniaczaną rozrobioną w kubeczku z wodą i wszystko mieszamy. 

Nalewamy do miseczek i posypujemy szczypiorkiem. 
niedziela, 15 kwietnia 2012
Skrzydełka z kurczaka w sosie sojowym czyli wspomnienia z młodości. Takie skrzydełka przyrządzała moja przyjaciółka Kasia w czasie, gdy razem pracowałyśmy kilkanaście lat temu. Do tej pory wspominamy jest wspólnie .. od tego zaczęło się .. moje .. tycie .. :)
Ale tu niespodzianka te nie są tak tłuste a to dzięki urządzeniu Philips Airfryer, które jeszcze przez kilka dni mam możliwość testować :)

Skrzydełka z kurczaka w sosie sojowym
  • skrzydełka z kurczaka ( dużo )
  • sos sojowy ( ok. pół szklanki)
  • czosnek ( ząbek ) 
  • 1/2 łyżeczki oleju 




Skrzydełka myjemy kroimy na trzy części. Sos sojowy mieszamy z olejem i czosnkiem i w tym marynujemy skrzydełka. Marynować jest dobrze chociaż przez 15 minut. 


Przygotowanie w Air Fryer: nastawiamy termometr na 200 C i czas 3 minuty, po tym czasie na sitku układamy skrzydełka jedno, koło drugiego i wstawiamy na 20 minut do urządzenia. I już .. Ilość tłuszczu jaka wytopiła się ze skrzydełek była dosyć spora ( ok. 1 łyżki!) . Jak widać tam metoda jest zdrowsza, szkoda, że jej nie było 15 lat temu ;) .




Przygotowanie w woku: W woku ( głębokiej patelni ) rozgrzewamy olej - no i tu jest ten pkt - dużo - oleju tak żeby skrzydełka mogły w nim "pływać" i smażymy je kilka minut, aż będą brązowe ( będą też brązowe od sosu sojowego ). Najlepiej jedno wyjąć i spróbować. Uwaga ta wersja udaje się tylko na kuchenkach gazowych, gdzie wok dobrze się rozgrzewa. 


Te przygotowałam u mojej drugiej przyjaciółki Kasi wczoraj .. były genialne, robiłyśmy je kilkakrotnie :) na zmianę z piersiami z kurczaka dla dzieci i frytkami :) boskie !

sobota, 14 kwietnia 2012
Chyba wszystkie Mamy mają problem z tym co podać dzieciom na śniadanie. Ja chciałabym żeby było pyszne i ciepłe. Dzisiaj wpadłam na pomysł zrobienia nadziewanej bułki ale upieczonej w urządzeniu Airfryer. 

Bułka nadziewana
  • 2 pomidorki koktailowe
  • 1/2 małej cebulki
  • 3 plasterki wąskiej kiełbasy 
  • 1 jajko
  • 1 bułka kajzerka
  • 1 plasterek żółtego sera
  • 1/2 łyżki oleju 

Na patelni rozgrzałam olej i wrzuciłam na niego obraną i pokrojoną drobno cebulę wraz z pokrojoną w kostkę kiełbasą i pomidorkami pokrojonymi na ćwiartki i przesmażyłam całość. Od bułki odcięłam górę i wydrążyłam ręką środek bułki i ułożyłam w nim łyżką równo mój farsz, na niego wbiłam ostrożnie jajko i dookoła niego ułożyłam kawałeczki żółtego sera. Bułkę ułożyłam na sitku, które wyłożyłam papierem do gotowania Saga. Urządzenie rozgrzałam do 180 C w 3 minuty, do urządzenia wstawiłam szufladę z koszykiem i ustawiłam temperaturę 180 C na 5 minut. Po tym czasie wyjęłam bułkę i gotowe. Pyszne śniadanie :)


Wczoraj byłam na bardzo sympatycznym spotkaniu "Szkoły Gotowania u Julie " dzięki Marzek

W spotkaniu wzięło udział 17 osób ( 16 pań i 1 pan ) wczorajszym tematem przewodnim były potrawy chińskie oraz sushi. Z dań chińskich była zupa słodko - pikantna oraz danie z kurczakiem. Przygotowywała je jedna osoba ( ta dziewczyna na zdjęciu - przepraszam, ale nie pamiętam jak masz na imię ) a cała reszta grzecznie zapisywała każdy jej ruch, odliczając łyżki, porcje aby wszystko dokładnie zapisać na przyszłość do wykorzystania w domu. Było dużo śmiechu, radości. Przepisy na zupę i danie główne niedługo u mnie na blogu, a na sushi znajdziecie przepis tu



Na koniec było spotkanie o tematyce religijnej o psalmie Dawida, powiem Wam, że bardzo sympatyczny był to wieczór. 

Wybieram się na kolejny, taka szkoła gotowania bardzo mi się podoba, bardzo przyjemnie spędzone prawie 3 godziny i wyszłam stamtąd pozytywnie naładowana. 

Dziękuję !!!

08:58, dyrdymalki , warsztaty
Link Komentarze (2) »
piątek, 13 kwietnia 2012
Właśnie dotarła do mnie paczka z firmy SYS a w niej suszone smakowitości, czyli:




Suszone buraczki,
suszone ziemniaki,
suszona cebula, 
suszona włoszczyzna w większych kawałeczkach i błyskawiczna
oraz dania 
Kasza jęczmienna z soczewicą
Ryż ze szpinakiem
oraz zupy
krupnik
barszcz ukraiński

Wszystkie te paczuszki nie zawierają konserwantów ani dodatków smakowych.

Testy przed nami :)


1 , 2 , 3 , 4 , 5 ... 76
| < Sierpień 2017 > |
Pn Wt Śr Cz Pt So N
  1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31      
O autorze
Tagi
.


PustaMiska - akcja charytatywna
Twoje Miasto Za Pół Ceny











Gotujemy po polsku!

Durszlak.pl

Akcja: Nie kradnij zdjęć!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i blogi






Gotujemy po polsku!