piątek, 13 kwietnia 2012
Jeszcze tylko ten przepis świąteczny i bierzemy się za wiosnę na stole :)

Pascha u nas góruje na stole świątecznym od kilku dobrych lat i obowiązek przygotowania jej spoczywa na mnie.




Pascha wielkanocna waniliowa 
  • 1 kg tłustego twarogu
  • laska wanilii
  • 5 żółtek
  • szklanka drobnego cukru
  • szklanka śmietanki
  • 18 dkg masła
  • migdały, żurawina suszona, rodzynki do ozdoby


Twaróg zemleć dwa razy. Wanilię przeciąć i wyskrobać z niej miąższ. Żółtka utrzeć z cukrem na kogel - mogel, wymieszać z mlekiem, wanilią i podgrzać na niedużym ogniu mieszając, ale nie gotować. Zdjąć z ognia, dodać masło, ser i całość zmiksować. Durszlak wyłożyłam gazą, wypełniłam masą serową obciążyłam talerzykiem a na nim postawiłam słoik z wodą. Wstawiłam  do najzimniejszego miejsca w domu na 36 godzin. Wyłożyć paschę na talerz ( metodą do góry nogami  ;)) i udekorować migdałami, rodzynkami i żurawiną.  Podawać schłodzoną. 


I jeszcze jedno zdjęcie, taki z lekką dawką humoru .. jakbym chciała ją zjeść wynosząc z domu do zdjęcia :)



czwartek, 12 kwietnia 2012
Jak już wiecie z poprzedniego wpisu, wczoraj otrzymałam do testów urządzenie Airfryer Philipsa i powiem Wam, że błędnie nazwałam go frytkownicą... to jest bardziej piekarnik na ciepłe powietrze ooo :) A to dla tego, że ilość oleju jakiej w nim się używa to maks 1 łyżka, więc co to za frytkownica .. prawda ??

A przed chwilą zjedliśmy pieczarki faszerowane - podobne polecane są w książeczce z przepisami dołączonej do urządzenia.



Pieczarki faszerowane po mojemu 
  • 4 duże pieczarki
  • 2 plasterki boczku wędzonego
  • 1/2 cebuli
  • świeżo zmielony pieprz
  • 1 łyżka oleju
  • parmezan świeżo starty ok. 1 łyżki 

Pieczarki obrałam, nóżki drobno pokroiłam tak jak i boczek oraz cebulę. Na patelni podgrzałam olej i podsmażyłam na nim boczek, cebulę oraz nóżki z pieczarek. Gdy już się podsmażyły doprawiłam całość pieprzem. Przełożyłam całość łyżką do kapeluszy pieczarek i posypałam parmezanem. Delikatnie całość przełożyłam do kosza, który wkłada się do Airfryera. Rozgrzałam urządzenie do 180 C przez 3 minuty, wstawiłam kosz i całość się robiła 18 minut. Wyjęłam i podałam .. były pyszne chrupiące z zewnątrz, w środku miękkie i pyszne. Ja zjadłam jedną .. J. 3 :)

Tak,pieczarki wyglądają w urządzeniu. 
 
środa, 11 kwietnia 2012
Po świętach już, a ja w łóżku .. dorwało mnie kolejne przesilenie wiosenne i dalej zaleguję w łóżku więc chwilowo przepisów będzie brak. 

Za to dzisiaj do mych drzwi zapukał kurier z paczką do testowania z Philips Polska, więc jak tylko stanę na nogach będę Was zasypywać ;) przepisami na wykorzystanie tego cuda czyli frytkownicy Airfryer.


sobota, 07 kwietnia 2012
Moi Drodzy Czytelnicy,


10:30, dyrdymalki
Link Komentarze (13) »
piątek, 06 kwietnia 2012
U mnie w tym roku na stole zapewne pojawią się jajka faszerowane :)

Jajka faszerowane

Składniki:
  • jajka ugotowane na twardo 
  • jogurt naturalny 3- 4 łyżki
  • sól, pieprz 
  • cebula ( drobno pokrojona)
  • pesto zielone 1 łyżka
  • koncentrat pomidorowy Pudliszki 1 łyżka
  • ogórek konserwowy
  • grzybki marynowane
  • foremki Vafini ( czyli oszukiwane skorupki ;) ) 




Jajka ugotowane na twardo obieramy ze skorupek i drobno siekamy, dodajemy poszatkowaną cebulę i jogurt naturalny. Przygotowaną masę rozdzielamy do 4 miseczek i do każdej dodajemy po łyżce naszych dodatków czyli do jednej miseczki dodajemy pesto, do drugiej koncentrat pomidorowy,a do trzeciej pokrojonego w kosteczkę ogórka konserwowego, do ostatniej czwartej porcji nie dodajemy nic . Mieszamy, doprawiamy ewentualnie i nakładamy do wafelkowych foremek. Dekorujemy wg własnego pomysłu ziołami, odrobinką koncentratu pomidorowego, oliwkami. Podajemy. 

Smacznego !
czwartek, 05 kwietnia 2012
Kombinuję od rana czyli :

powstały takie o to jajka :)



wędziłam też domowo:



a i jeszcze było coś na słodko :) ale o tym opowiem pewnie wieczorem :)

A jak tam u Was przedświątecznie ???



16:33, dyrdymalki
Link Dodaj komentarz »
poniedziałek, 02 kwietnia 2012
Uwielbiam, dobrze przyprawioną  surową białą kiełbasę. Na ciepło, a potem na zimno, z grilla.. uwielbiam. 
Jako, że dawno u nas kiełbasy nie było .. chodziła za mną ;) i tak to przygotowałam taką na kołderce.




Biała kiełbasa na smakowitej kołderce
  • kilka kawałków surowej białej kiełbasy
  • 2 duże cebule żółte
  • 2 małe cebule czerwone
  • 3 ząbki czosnku
  • 5 dkg masła
  • kilka łyżek oleju
  • puszka piwa 
  • pieprz świeżo mielony




Na patelnię wlałam olej i po chwili dodałam obrane i pokrojone w piórka cebule oraz czosnek w plasterkach, lekko wszystko podsmażyłam i dodałam masło. Dusiła się całość ok 3 minuty, dodałam ok. pół szklanki piwa i dusiłam jeszcze wszystko przez chwilę. Doprawiłam pieprzem i przełożyłam do formy żaroodpornej, ułożyłam na kołderce z cebuli białe kiełbasy i dolałam resztę piwa i wstawiłam do nagrzanego piekarnika do 180 C, piekłam aż kiełbasy były odpowiednio uduszone. ( po wbiciu widelca z dziurek wylewał się przeźroczysty płyn ). W piekarniku całość była ok. 30 minut. Podałam je w ten sposób z dodatkiem musztardy i kromkę chleba. Całość zniknęła w mgnieniu oka, a miałam nadzieję że coś zostanie na później ;)


niedziela, 01 kwietnia 2012
Jakiś czas temu, oj dawno, dawno już widziałam w jakimś programie kulinarnym Kucharza, który gotował w papierze do gotowania i .. zachorowałam na taki. Niestety nie jest on łatwo dostępny, ale napisałam do producenta i .. przedwczoraj zawitał do moich drzwi listonosz z przesyłką od f-my Saga dzięki p. Ani. 



Przeglądnęłam dołączoną informację o papierze i zaczął mi świtać w głowie pomysł na wykorzystanie tego papieru.

Domowe małe  kiełbaski 
( u mnie wyszło 12 sztuk ) 
  • 25 dkg mięsa wieprzowego od szynki
  • 15 dkg boczku wędzonego
  • 3 ząbki czosnku
  • 3 łyżki majeranku
  • sól, pieprz do smaku

Mięso oraz boczek drobno zmiksować dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, doprawić solą i pieprzem, dodać majeranek i wszystko dokładnie wyrobić rękami.

Rozłożyć arkusz papieru do gotowania na nim położyć rulonik z mięsa i zawinąć go wzdłuż w papier, zawiązać z jednego końca nicią ( u mnie dratwa ) i związywać ciasno co jakiś kawałek, aż do końca - u mnie wyszły po 3 małe kiełbaski.



Do garnka o płaskim dnie i szerokim ułożyć kiełbaski, podlać wodą u mnie ok. 0.5
szklanki.



Zagotować całość i wyłączyć. 

Odczekać aż przestygną i gotowe :)




Papier do gotowania - ma wiele zastosowań można w nim gotować, można z nim piec, można zapiekać i wiele wiele innych. Mi się podoba, że nadaję się do kompostu, jest biodegradowalny, ale przede wszystkim, że gotując tak nie tracimy żadnego ze smaku, nic nie przechodzi do wody.


Papier do gotowania można kupić w delikatesach " Piotr i Paweł " lub u dystrybutorów
sobota, 31 marca 2012
Oj, tak .. a tak wygląda mój eksperyment :) kto zgadnie co jest w środku ???



Więcej powiem, Wam później .. mam nadzieję, że wszystko się uda :)
14:47, dyrdymalki
Link Komentarze (5) »
W dzisiejszym Dzienniku Polskim ...a to zdjęcie, które zrobiłam podczas tego spotkania:)



tu link.
Zdjęcie artykułu
07:54, dyrdymalki
Link Komentarze (4) »
1 , 2 , 3 , 4 , 5 ... 76
| < Grudzień 2017 > |
Pn Wt Śr Cz Pt So N
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
O autorze
Tagi
.


PustaMiska - akcja charytatywna
Twoje Miasto Za Pół Ceny











Gotujemy po polsku!

Durszlak.pl

Akcja: Nie kradnij zdjęć!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i blogi






Gotujemy po polsku!