Wielkanoc

piątek, 06 kwietnia 2012
U mnie w tym roku na stole zapewne pojawią się jajka faszerowane :)

Jajka faszerowane

Składniki:
  • jajka ugotowane na twardo 
  • jogurt naturalny 3- 4 łyżki
  • sól, pieprz 
  • cebula ( drobno pokrojona)
  • pesto zielone 1 łyżka
  • koncentrat pomidorowy Pudliszki 1 łyżka
  • ogórek konserwowy
  • grzybki marynowane
  • foremki Vafini ( czyli oszukiwane skorupki ;) ) 




Jajka ugotowane na twardo obieramy ze skorupek i drobno siekamy, dodajemy poszatkowaną cebulę i jogurt naturalny. Przygotowaną masę rozdzielamy do 4 miseczek i do każdej dodajemy po łyżce naszych dodatków czyli do jednej miseczki dodajemy pesto, do drugiej koncentrat pomidorowy,a do trzeciej pokrojonego w kosteczkę ogórka konserwowego, do ostatniej czwartej porcji nie dodajemy nic . Mieszamy, doprawiamy ewentualnie i nakładamy do wafelkowych foremek. Dekorujemy wg własnego pomysłu ziołami, odrobinką koncentratu pomidorowego, oliwkami. Podajemy. 

Smacznego !
piątek, 09 marca 2012

Oj, to mój od pewnego czasu ukochany dodatek do wędliny na kanapce, lub po prosto do kromki świeżo upieczonego chleba.

Czerwona cebula karmelizowana

składniki

  • 0,5 kg czerwonej cebuli
  • 2 ząbki czosnku
  • Oliwa z pierwszego tłoczenia
  • ½ łyżeczki masła
  • Ocet balsamiczny
  • Cukier trzcinowy

 

Cebulę obieramy i kroimy w piórka, czosnek obieramy i przeciskamy przez praskę. Na patelnię wylewam oliwę około 2 łyżek do tego po chwili dodaję masło i wrzucam cebulę i czosnek, mieszam robię to wszystko na nie dużym gazie co jakąś chwilę tak, żeby cebula z czosnkiem się udusiła ale nie przypaliła. Gdy cebula już zmięknie dodaję ok.5-6 łyżek octu balsamicznego ( ja go lubię ) i 2 – 3 łyżeczki cukru trzcinowego, wszystko mieszam aż cukier się rozpuści. Wtedy próbuję czy cebula nie jest za słodka, czy czuć w niej ocet balsamiczny i w zależności od nastroju albo daję więcej czegoś albo np. tak jak ostatnio dodałam pieprzu cayenn świeżo zmielonego. Tak przygotowaną cebulę trzeba przechowywać w słoiku w lodówce lub od razu zjeść. Ja ją uwielbiam z dobrą domową wędliną lub tak jak wspomniałam na kromce chleba.

| < Czerwiec 2017 > |
Pn Wt Śr Cz Pt So N
      1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30    
O autorze
Tagi
.


PustaMiska - akcja charytatywna
Twoje Miasto Za Pół Ceny











Gotujemy po polsku!

Durszlak.pl

Akcja: Nie kradnij zdjęć!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i blogi






Gotujemy po polsku!