Listy z warzywnika

środa, 16 maja 2012

Wreszcie popadało, ba nawet polało ! Wszystko się zieleni i wyłazi do góry, sama radość!

W naszym miasteczku targ odbywa się w każdy poniedziałek wielki i pełen rozmaitości, od mebli do sadzonek, przez koszyki i starocie. Jest jedno ale... po paru wpadkach ogrodniczych przysięgłam sobie sadzenie wrażliwych sadzonek PO zimnej Zośce, czyli mogę zaczynać we wtorek.

Trudno, rozsada  pomidorów przenocuje w domu. Wracam więc znowu do moich łamigłówek, co się z czym lubi, a z czym nie znosi. Pomidory nie cierpią sąsiedztwa kapustnych, ziemniaków i koperku

Ponieważ  parę  razy  piękne  wysokie  pomidory  rozchorowały  się  na  zarazę  ziemniaczaną  i padły,  w  tym  roku  miało  pomidorów  nie być... Ale  U.  wyhodowała  śliczną  rozsadę   Koralików ( małe, czereśniowe, niebiańskie w smaku ),  więc  zaryzykujemy, a  ja  dołożę żółte  maluchy  jak gruszeczki.  Posadzę  je  koło  szparagów  i  w pobliżu  agrestu.

 Obok  mamy  już  dobrych  sąsiadów czyli  grządkę " rosołową "  tzn. pietruszkę, cebulę  siedmiolatkę, marchewkę  i pory. I  wszechobecne u  nas nagietki i  aksamitki. Po  drugiej  stronie  ścieżki  koraliki będą  posadzone  na  ziemi przykrytej ogrodniczą  włókniną,   a  do  towarzystwa  dostaną bazylię  i   czosnek.  Oczywiście  nagietki  i  aksamitki,  w  których cudowne  moce  święcie  wierzę,  już  na  nie czekają  rosnąc wzdłuż grządek.

 Pamiętajcie,  że  jeżeli  palicie  papierosy,  to  nim  zbliżycie  się do  pomidorów  -  myjcie  ręce.  Te  mądre  roślinki  nie  znoszą tytoniu,  bo  łapią  od  niego  choroby!

Jeżeli  macie   miejsce  pod różami - posadźcie  i  tam  małe pomidorki. Są i śliczne, i pożyteczne, bo zwalczają czarną plamistość liści!

A.


A to nasze .. czereśnie :)


nasz agrest


boćwinka biała i czerwona


nasza sałata


i ziemniaki

Miłego dnia !

niedziela, 29 kwietnia 2012
Witajcie,

W warzywniku i nie tylko - w całej Małopolsce - upał. I to jaki!
Sięgający 28 C, czego młode roślinki chyba nie lubią. Dzięki
podlewaniom porannym  wykiełkowała  już  rukola, a szparagi podrosły i zaczęły wypuszczać  zielone  wiechcie. Czyli w tym roku będziemy mieć asparagus do bukietów, a nie szparagi do jedzenia. Trudno, to było do przewidzenia! I  tak  zawsze  mam uczucie,  że  to  cud,  kiedy  z pęczka smętnych  ogonków  albo burych  nasionek  coś  kiełkuje !
Posiałam  już  boćwinę  liściastą, białą i czerwoną, którą  gorąco
polecam. Jest w nasionach firmy Legutko. Kiedy  się  rozwinie należy ścinać zewnętrzne  liście,  drobno  siekać  zwinąwszy  w rulonik i dusić  na  odrobinie oleju  z  rozgniecionym  czosnkiem. Jako jarzynę  do  obiadu  albo  składnik zapiekanki.  Podobna  do szpinaku,  równie  pyszna,  a  w  dodatku  na  grządce  śliczna  i kolorowa. Nasza  rośnie  koło  szalotki,  marchewki  i sałaty. Dosadzimy  jej  kalarepę  z  rozsady. Natomiast  nie  lubi sąsiedztwa tyczkowej  fasoli.
Dwie  bazylie  posadziłyśmy  już  (choć  idą  zimni  ogrodnicy!) na
grządce  doświadczalnie,  bo  dostały  klosze  z  butelek  po wodzie mineralnej dużej,  z  odciętymi  denkami. Przyszpilone szpilkami  do namiotu  nie  odlecą  z  wiatrem,  mam  nadzieję!
Za tydzień  opowiem,  czy  to  zdaje  egzamin.

P.S. Oczywiście na potęgę  rosną  pokrzywy. Nasze  ścinamy  i do
wiadra,  zalewamy  wodą,  a  za  dwa  tygodnie  będzie  pyszna
ekologiczna  gnojówka!



wtorek, 24 kwietnia 2012
Od dzisiaj na blogu pojawia się nowa kategoria czyli Listy z warzywnika. Tematem przewodnim będą warzywa i wszystko co z ich pielęgnacją w warzywniku się wiąże czyli co i jak rośnie, co można już jeść, co koło czego sadzić. 

Od dzisiaj też zaczął działać nasz kurnik, mamy 5 kur. Pierwszy zbiór 2 jaj już za nami. Wiosnę oficjalnie zaczynamy.

To nasze pierwsze jajo :)




A o to i pierwszy list z warzywnika, autorką tej rubryki będzie moja Mama, jeśli macie jakieś pytania, piszcie w komentarzach a w następnych listach moja Mama postara się odpowiedzieć. 



A to list nr 1

Moi Drodzy,

Dwa  tygodnie  temu  nastała  chwila  pospolitego  ruszenia  w  moim warzywniku. Ziścił się nasz  sen  i  przywędrowały  kurierem  karpy szparagów! Miało  być  10  za  40  zł  z przesyłką,  ale  wysyłający  dobrotliwie  włozył  do  koperty  z  babelkami  14 śmiesznych,
brudnobiałych  pęczków  ogonków. Sąsiad  przybiegł  z  glebogryzarką, J. z grabiami, i ja z  motyką.  Został wyryty  szeroki  rów  o  głębokości ok.15 cm, na   dnie  rowu w odległości  ok.   30 cm  od  siebie  usypane  kopki,  a  na każdej kopce  usadowiona karpa  z  rozłożonymi  na  boki  ogonkami. To ostatnie  było trudne,  bo ogonki  malutkie są  i  delikatne.  Po czym  całość  zasypano  miękką przegrabioną  ziemią i 
wszyscy odeszli  na  paluszkach. Nie  podlewaliśmy, bo  akurat zaczął  padać wiosenny   deszczyk.  No  i  czekaliśmy, i czekalismy, i czekaliśmy...




Aż  tu  naraz  coś  wylazło  z   ziemi,  regularnie,  chudziutkie niby  patyczki. Wykiełkowały! Są  maleńkie  i  delikatne,  ale podlewamy  je  ostrożnie,  bo  ziemia  w słońcu  szybko  staje się skorupą,  choć  pod  spodem  jest  ciepła  i  wilgotna. Teraz wyjechała  literatura  fachowa rozlicznych  autorów.  Szparagi są  w  tym  roku pierwszymi  lokatorami  i  można pocudować  z sąsiedztwem. Kochają  rosnąć  obok pomidorów,  pietruszki  i bazylii.  Na  pomidory  jeszcze  za  wcześnie,  ale  pietruszka już po  bokach  posiana. 
Ponoć  pomidory  z  kolei  lubią  miejsce  po zebranych  szparagach, więc  posadzimy  je po bokach  szparagowego rzędu.  Jak   wiadomo - tego,  co  wyrasta  z  karpy  czyli
poczciwych  asparagusowych  wiech  nie  wolno  ścinać!  Dopiero  późną  jesienią  należy rozgarnąć  kopczyki  i  wyciąć  zielone  wiechy  u nasady,  a  następnie  je  spalić,  by unieszkodliwić  wszystko  co w  nich  złego  siedzi.  Wczoraj zaczęliśmy za to sezon pierwszymi sklepowymi szparagami z piekarnika. 

A.


| < Październik 2017 > |
Pn Wt Śr Cz Pt So N
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31          
O autorze
Tagi
.


PustaMiska - akcja charytatywna
Twoje Miasto Za Pół Ceny











Gotujemy po polsku!

Durszlak.pl

Akcja: Nie kradnij zdjęć!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i blogi






Gotujemy po polsku!