Ciasta i ciasteczka

środa, 02 maja 2012
Wolne, słoneczne dni. Dni odpoczynku z rodziną. Ha ! jak to ładnie brzmi, moje dzieci mają kolegów i koleżanki .. więc dom pełny prawie cały czas:):) I dobrze ! A ja upiekłam biszkopt taki wiosenny z rabarbarem.


Biszkopt z rabarbarem
  • 4 jajka
  • 12,5 dkg cukru + 2 łyżki cukru
  • 12,0 dkg mąki 
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 4 łodygi rabarbaru

Ubiłam jajka z cukrem do białości, dodałam mąkę z proszkiem do pieczenia i jeszcze chwilę ubijałam. Przelałam całość do formy wysmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą, na cieście poukładałam pokrojony w cząsteczki rabarbar ( obrany ). Z góry ciasto posypałam ciasto cukrem. 
Wstawiłam ciasto do nagrzanego piekarnika do 170 C i piekłam przez 45 minut, do zarumienienia się ciasta. Zostawiłam ciasto do wystygnięcia w piekarniku. 


Zdjęcia takie jakie udało mi się szybko zrobić, bo ciasto na talerzu w sumie od razu zniknęło. 
środa, 25 kwietnia 2012
Moje dzieci wróciły w niedzielę ze spotkania harcerskiego i powiedziały .. proszę upiecz szarlotkę, jedliśmy była pyszna, proszę ! ( Moje dzieci do tej pory w sumie odmawiały jedzenia ciast ). 

No, to spełniłam życzenie i zrobiłam dzisiaj szarlotkę, z dużą ilością jabłek takie było główne założenie. 

Szarlotka 
ciasto:
  • 190 gr. mąki pszennej
  • 60 gram mąki razowej
  • 130 gr masła
  • 3 łyżki śmietany 12%
  • 1/3 szklanki cukru 
  • 2 żółtka

Wszystkie składniki szybko wymieszać i wyrobić ciasto. Włożyć ciasto do lodówki na 30 minut. Później wyłożyć nim wysmarowaną masłem formę i wysypaną tartą bułką. 

  • 10 dużych jabłek  ( u mnie słodkie jabłka)
  • 4 łyżki brązowego cukru 
  • 2 łyżki cukru waniliowego domowego 
  • kilka rodzynek
  • 2 łyżki cynamonu mielonego 

Jabłka myjemy i obieramy,ścieramy na tarce i mieszamy z pozostałymi składnikami .

Przekładamy je na ciasto ( u mnie resztą ciasta posypałam ciasto - wyszło coś a'la kruszonka ) i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 C, przez ok. 40 minut. 



Szarlotka znika w zastraszającym tempie.. to już ostatnie kawałeczki :)

piątek, 13 kwietnia 2012
Jeszcze tylko ten przepis świąteczny i bierzemy się za wiosnę na stole :)

Pascha u nas góruje na stole świątecznym od kilku dobrych lat i obowiązek przygotowania jej spoczywa na mnie.




Pascha wielkanocna waniliowa 
  • 1 kg tłustego twarogu
  • laska wanilii
  • 5 żółtek
  • szklanka drobnego cukru
  • szklanka śmietanki
  • 18 dkg masła
  • migdały, żurawina suszona, rodzynki do ozdoby


Twaróg zemleć dwa razy. Wanilię przeciąć i wyskrobać z niej miąższ. Żółtka utrzeć z cukrem na kogel - mogel, wymieszać z mlekiem, wanilią i podgrzać na niedużym ogniu mieszając, ale nie gotować. Zdjąć z ognia, dodać masło, ser i całość zmiksować. Durszlak wyłożyłam gazą, wypełniłam masą serową obciążyłam talerzykiem a na nim postawiłam słoik z wodą. Wstawiłam  do najzimniejszego miejsca w domu na 36 godzin. Wyłożyć paschę na talerz ( metodą do góry nogami  ;)) i udekorować migdałami, rodzynkami i żurawiną.  Podawać schłodzoną. 


I jeszcze jedno zdjęcie, taki z lekką dawką humoru .. jakbym chciała ją zjeść wynosząc z domu do zdjęcia :)



piątek, 30 marca 2012
Ekonomia Gastronomii pojawiła się  w dzisiejszym śniadaniu, czyli jabłka w cieście z białym serem. Za oknem deszczyk kropi na termometrze + 1 C. Oj, trzeba coś ciepłego dzieciom dać na śniadanie. Co to jest ekonomia gastronomii??

Ekonomia Gastronomii to jeden z moich ulubionych programów, który można oglądnąć w Kuchni Plus lub TVN Style. Mówi o tym, jak wyżywić Rodzinę nie marnując jedzenia.

Miałam nadzieję, że książkę którą wydali prowadzący kiedyś będzie dostępna w PL i jak okazuje się,  że będzie i bardzo się z tego cieszę. 

Czy wiecie jakie produkty są najczęściej wyrzucane z naszych kuchni ?
  • Pieczywo
  • Ziemniaki
  • Wędliny
  • Warzywa
  • Owoce
  • Jogurty
  • Mięso
  • Dania gotowe
  • Mleko
  • Ser
  • Ryby
  • Jaja

To jest moja pierwsza propozycja do akcji, która trwa na Durszlak.pl 


Pamiętajcie :

W „Ekonomii gastronomii” chodzi o smaczniejsze jedzenie i mniejsze wydatki
O skrócenie listy zakupów i lepsze wykorzystanie składników. Kilka z zasad ekonomii gastronomii: 
- Planujcie posiłki z wyprzedzeniem 
- Kupujcie mądrze i oszczędnie 
- Nie marnujcie jedzenia 
- Zapełnijcie spiżarnię, żeby zawsze mieć w domu składniki posiłków

Więcej informacji znajdziecie tu . Polecam Wam serdecznie !
 
Po otwarciu lodówki ujrzałam kawałek białego sera.. już takiego lekko "przechodzonego" czyli obeschniętego, ale bez zmiany smakowej.
A reszta już przyszła sama.

Jabłka w cieście z serem na śniadanie
  • jajko ( samotne w lodówce)
  • jabłko ( lekko pomarszczone )
  • biały ser ( jak wyżej) 
  • kilka łyżek mleka
  • kilka łyżek mąki 
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżki cukru
  • olej do smażenia

Jajko wbiłam do miski, wkruszyłam ser i dodałam mleko, mąkę, cukier oraz proszek do pieczenia. Ciasto ma być bardziej gęste, niż rzadkie. Jabłko obrałam ze skórki, wycięłam gniazdo nasienne, pokroiłam w półplasterki i dodałam do ciasta. Na rozgrzaną patelnię wlałam olej i nakładałam łyżką cząstki jabłka z ciastem i smażyłam na brązowo z każdej strony. 
Wszystko szybko z talerzyków zniknęło, czyli smakowało. 




Całość przygotowania jak i smażenia zajęła mi maks. 15 minut. 


A ja wykorzystałam ser, który jutro pewnie wylądowałby w pojemniku z jedzeniem dla kur, tak jak i jabłko.

 
piątek, 16 marca 2012
Kochani, dostałam zaproszenie aby dla Madzi  upiec ciastko z kremem i opublikować je na blogu, aby wspomóc Madzię w przekonaniu Was, że Ona JEST i wymaga Waszej pomocy via 1 %.




Wraz ze mną smakowitości przygotowali:

Panti  http://waniliowysmoczek.blogspot.com/
Ania - http://pysznoscikrola.blogspot.com/
Michał http://paszczakgotuje.blogspot.com/
Panna Malwinna http://filozofiasmaku.blogspot.com/
Mirabelka 
http://mirabelkowy.blogspot.com/

Moje ciastka z kremem to:
Biszkopty z bitą śmietaną 
5 jajek
120 g mąki
150 g cukru


Jajka ucieramy z cukrem na kogel mogel, do białości.Do tego dosypujemy mąkę mieszamy. I ja dałam ciasto do małych okrągłych foremek. Upiekłam na złoty kolor. 

a do tego dodałam bitą śmietanę zrobioną ze śmietany 30% ubitej z cukrem, usiłowałam szprycą ładnie ją ułożyć ( to był mój pierwszy raz ) i udało się jak widzicie poniżej.

Na ostatnim ciasteczku ułożyłam migdały w waniliowym miodzie :)

Mam nadzieję, że Madzi by smakowało :)


Jak już Wam pisałam jakiś czas temu dostałam do wypróbowania herbaty Dilmah. 
Gdy tylko zobaczyłam herbatę różaną z francuską wanilią myślałam do czego jej użyć, jak wykorzystać jej aromat. 
A naprawdę aromat jest niesamowity - pachnie jak nadzienie do pączków w Cukierni u Śliwy w Krakowie - dawno, dawno temu, teraz tego zapachu już nie ma...

Różano waniliowe ciasto drożdżowe
  • 0,5 kg mąki
  • 0,25 litra mleka
  • 1/4 kostki drożdży
  • 3 żółtek
  • 0,75 szklanki cukru
  • 100 gram roztopionego masła
  • 1/2 torebki cukru waniliowego
  • 3 torebki herbaty różanej z wanilią Dilmah




Podgrzałam mleko i w nim zaparzyłam dwie torebki herbaty przez 4 minuty, 



potem w kruszyłam drożdże i dałam łyżeczkę cukru i pozwoliłam zaczynowi rosnąć . Żółtka ubiłam z cukrem na puszystą masę. Gdy zaczyn pięknie urósł ( oj jak pachniało ) wymieszałam z mąką, zawartością 1 torebki herbaty i roztopionym ( wystudzonym ) masłem. Wszystko porządnie wymieszałam mikserem i przełożyłam do formy keksowej silikonowej i odstawiłam do wyrośnięcia. Gdy ciasto wyrośnie wstawiam je do nagrzanego piekarnika do 200 C i piekłam ok. 40 minut - próba patyczkiem została wykonana, ciasto przyrumienione i jest ok.

Ciasto jest w smaku drożdżowe oczywiście z bardzo sympatyczną nutą różaną. Bardzo sympatycznie współgrało ze świeżo zaparzoną herbatą różano - waniliową.

czwartek, 16 lutego 2012

Od rana przeglądam Wasze posty na temat pączków i .. tak powstały moje "pączki z patelnii"

Pączki z patelnii

  • 2 jajka
  • mąka
  • cukier
  • 4 łyżki serka śmietankowego słodkiego
  • 3 łyżki śmietany 30%
  • olej
  • proszek do pieczenia

2 żółtka + cukier ( ok. 5 łyżek ) wymieszać mikserem, dodać śmietanę, dodać serek, proszek do pieczenia i wymieszać dodać mąkę tyle żeby ciasto miało gęstość śmietany, dodać ubite białka i jeszcze raz wymieszać. Jeśli ciasto jest za płynne dodać jeszcze trochę mąki.( Ciasto nie może być za płynne bo zrobią się "naleśniki" )  Wymieszać. Na patelnii rozgrzać olej ( ok. 1 cm) i łyżeczką nakładać ciasto. Smażyć ok. 2 minuty do przyrumienienia i przekładamy dwoma łyżkami na drugą stronę i też przysmażamy ok. 2 minut. I gotowe. Posypujemy cukrem i zjadamy :)

A za oknem śniegi, śniegi i jeszcze raz śniegi. :)

niedziela, 05 lutego 2012

, wielkaoOj, znalazłam ten przepis jakiś czas temu .. czyli dawno temu, ale od Sylwestra chodzi za mną ciasto z kruszonką i w końcu dzisiaj rano je zrobiłam.

Ciasto drożdżowe z kruszonką

  • 1 kg mąki
  • 1/2 litra mleka
  • pół kostki drożdży
  • 6 żółtek
  • 1,5 szklanki cukru
  • 200 gram roztopionego masła
  • cukier waniliowy

Kruszonka

  • 75 g mąki
  • 50 g masła
  • 50 g cukru

Żółtka ubić z cukrem na puszystą masę. Drożdże rozpuścić w letnim mleku z dodatkiem cukru ( łyżeczka) i zostawić do urośnięcia ( ja przyspieszam ten proces stawiając miskę na misce z ciepłą wodą ). Gdy zaczyn będzie gotowy wymieszać z żółtkami, mąką i masłem, dodajemy roztopione masło. Postawić do wyrośnięcia (znowu na misce z ciepłą wodą ). Foremki dwie wyłożyłam papierem do pieczenia. Przygotowujemy kruszonkę z masła, mąki i cukru. Ciasto przekładamy do foremek. Rozgrzewamy piekarnik do 200 C i wstawiamy ciasto na około 40- 45 minut. Jak się przyrumieni wyciągamy.

Uwaga ! to ciasto znika z blaszek :)

A do ciasta jedliśmy dżem z porzeczek czerwonych z kokosem oraz śliwki z cynamonem :) - mniam !

środa, 04 stycznia 2012

Pizzerinki - to małe smakowite krążki, które podbijają serca od pierwszego kęsa.

To przekąska, która króluje u nas co raz na różnych imprezach. Ulubione przez dzieci. Składniki można dowolnie zmieniać.

Pizzerinki - składniki

  • ciasto francuskie
  • koncentrat pomidorowy 2 łyżki
  • cebula
  • czosnek 1 ząbek
  • oliwa 1 łyżka
  • szynka konserwowa w plasterkach ok. 20 dkg
  • ser żółty - 20 dkg
  • jajko + łyżka mleka
  • sól, pieprz

Cebulę i czosnek obrać i pokroić drobniutko, na patelni rozgrzać oliwę i wrzucić czosnek z cebulą i lekko poddusić dodać koncentrat pomidorowy wymieszać dodać ew. łyżkę wody i wszystko razem poddusić jak przestygnie zmiksować na gładką masę i doprawić solą i pieprzem. Rozłożyć ciasto francuskie ( kupne oczywiście ) i posmarować je przestudzonym sosem, potem ułożyć szynkę plasterek przy plasterku tak samo w kolejnej warstwie ułożyć plasterki sera żółtego. A teraz najważniejsze ciasto zwijać w rulon od dłuższego boku. Tak żeby nam wyszedł rulonik, nóż moczymy w zimnej wodzie i kroimy ok. 0,5 cm plasterki. Układamy na papierze do pieczenia i smarujemy wymieszanym jajkiem z mlekiem. Wstawiamy do rozgrzanego piekarnika do 180 C i pieczemy ok. 20 min. Zależy od piekarnika, mają być przyrumienione. Mniam smacznego !

( tu na zdjęciu są też pizzerinki posypane posiekanym szczypiorkiem i wraz z nim upieczone )

piątek, 02 grudnia 2011

Oj, chodziło za mną coś słodkiego. Szybkiego w przyrządzeniu i słodkiego. Zobaczyłam jabłka, którym już niewiele brakowało, żeby było po nich. Postanowiłam je wykorzystać i tak powstała tarta karmelowo - jabłkowa, w sam raz na niedzielne popołudnie.

Ciasto na tartę

25 dkg mąki (półtorej szkalnki)
12,5 dkg masła (ok. pół kostki) 
1,5 łyżki cukru
szczypta soli
4 łyżki wody 

Do garnka włożyć masło,  4 łyzki wody, cukier i sól. Gdy wystygnie wsypac mąkę i mieszac aż kulka odlepi się od ścian garnka.
Wykorzystać od razu - wylepić formę.
Ja spód podpiekłam w nagrzanym do 180 stopni piekarniku, ciasto przykryłam papierem do pieczenia i wysypałam na niego fasolę.
Piekłam ok. 15 minut.
Masa nr 1
3 jabłka
1 łyżka cukru brązowego
1 łyżka masła
1 łyżka wody
Jabłka obrałam i pokroiłam w kawałki i na głębokiem patelni rozpiekłam wraz z wodą, masłem i cukrem. Rozdrobniłam widelcem.
Masa nr 2
masa krówkowa Bakaland
Na podpieczony spód wyłożyłam kilka łyżek masy krówkowej, potem nałożyłam jabłka. I całość raz jeszcze wstawiłam do piekarnika na ok. 30 min.
Białe plamki na cieście ;) to jogurt naturalny, dla zbalansowania słodkości.
 
1 , 2 , 3
| < Grudzień 2017 > |
Pn Wt Śr Cz Pt So N
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
O autorze
Tagi
.


PustaMiska - akcja charytatywna
Twoje Miasto Za Pół Ceny











Gotujemy po polsku!

Durszlak.pl

Akcja: Nie kradnij zdjęć!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i blogi






Gotujemy po polsku!