Desery

niedziela, 13 maja 2012
Wczoraj wieczorem wracając z Warszawy jadąc autobusem sprawdzałam zawartość torby, którą dostałam od firmy Kamis na zakończenie Food Blogger Fest. Uwagę moją przykuł młynek z przyprawą do dań słodkich. Zapach mnie rozbroił i od razu zaczęłam kombinować w myślach do czego użyć jego zawartości. 

Dzisiaj o poranku wstałam, ruszyłam do kuchni i tak też powstał ten deser, który szczerze mówiąc został zjedzony na drugie śniadanie. 

Wiosenne owoce pod kruszonką
  • 0,5 kg rabarbaru
  • 0,25 dkg truskawek
  • 1 jabłko
  • 80 gram cukier brązowy
  • 20 gram mąki pszennej
  • 120 gram masła
  • przyprawa do dań słodkich KAMIS


Rabarbar obrałam i pokroiłam w małe kawałeczki, ułożyłam na dnie naczynia. Potem w ruch poszły truskawki umyte i obrane z listków, pokrojone w plasterki, do tego  jeszcze jabłko pokrojone w plasterki. Przygotowałam kruszonkę - zagniatając ze sobą masło, mąką i cukier brązowy. Posypałam kruszonką całość, obficie posypałam przyprawą do dań słodkich Kamis i wstawiłam do piekarnika nagrzanego do 180 C i piekłam przez 20 minut.



Po czym zadzwoniła Przyjaciółka spakowałam formę i pojechałam w odwiedziny. Wszystko szybko zniknęło, zdjęcia brak bo aparatu nie zabrałam :)



Całość była pachnąca i cudowna w smaku, orzeźwiająca dzięki skórce cytrynowej, pachnąca dzięki cynamonowi, kardamonowi i goździkom i owocom tak pysznym i wiosennym.
piątek, 11 maja 2012
Wczoraj kupiłam 25 dkg polskich truskawek, jeszcze nie mają niestety smaku żeby zjeść ze smakiem. Postanowiłam więc zapiec je pod kruszonką. 

Truskawki pod kruszonką
  • truskawki umyte, bez szypułek, pokrojone na pół
  • 50 gram mąki
  • 20 gram cukru brązowego
  • 30 gram masła 


Truskawki należy ułożyć w naczyniu do zapiekania. Pozostałe składniki włożyć do jednej miseczki i palcami połączyć ( mają być grudki ) . Wstawić do piekarnika i piec w temp. 180 C przez ok. 10 minut. Uwaga ten przepis uzależnia :)



Uwaga ten przepis uzależnia :)
12:07, dyrdymalki , Desery
Link Komentarze (7) »
wtorek, 24 kwietnia 2012
W dzisiejszym wydaniu Palce Lizać ukazało się zdjęcia mojego autorstwa jak i przepis oraz wykonanie mojej Mamy 



Przepis na blogu tu
Tagi: deser mleko
10:19, dyrdymalki , Desery
Link Komentarze (5) »
wtorek, 13 marca 2012
Deser, który przygotowała moja Mama na spotkanie rodzinne.



Brazylijski budyń z mleka skondensowanego.
  • 2 puszki mleka skondensowanego słodzonego
  • 2 "puszki" mleka 3,5%
  • 4 całe jajka
Karmel robiony już w formie z kominkiem : 7 łyżek  cukru  wsypać do  formy  z kominkiem  i na  małym  ogniu  rozpuścić  i rozsmarować  na  ściankach  formy.  Nie  musi  być idealnie! Nie dodawać  wody!

Do  ostudzonej  formy  wlać  ubitą  ze  wszystkich  składników  mikserem  masę.
Formę  włożyć  do  garnka  z  gorącą  wodą  (  kąpiel wodna  )  i  do
piekarnika  na  ok.  70  min.,  temp. 210 C. Sprawdzić  patyczkiem.

Schłodzić.

Nożem  o okrągłym  zakończeniu  przesunąć  po  wewnętrznych  ściankach  formy,
nakryć  dużym  talerzem  i  odwrócić . 



Uwaga ode mnie .. znika błyskawicznie :) 
wtorek, 31 stycznia 2012

Dzisiaj, ostatni mój dzień w domu, jutro do pracy - już jestem prawie zdrowa - uff. Ale wracając do tematu tego wpisu.. najprostsze .. hmm tak najprostsze .. prościej się nie da. A ja głupia ;) tak długo zwlekałam, tylko ślinka mi leciała na widok coraz to nowszych przepisów na blogu Karoliny. I tak to dzisiaj rano zadzwoniła Anja, że jest w pobliżu i może wpadłaby na herbatę, jasne zapraszamy szybkie spojrzenie na kuchnię i mam ..proszę kup kostkę masła.

Nim Anja przyszła wyjęłam jabłka...

Jabłkowo śliwkowa kruszonka

  • Kilka jabłek
  • kilka łyżek dżemu śliwkowego domowego
  • 50 gram masła
  • 100 gram mąki pszennej
  • 25 g cukru trzcinowego

Jabłka pokroiłam na półówki, a potem na ćwiartki wycięłam gniazda nasienne ułożyłam w półmisku i podgotowałam w mikrofalówce. A w tym czasie masło wymieszałam z mąką, tak aby powstały grudki. Dodałam cukier i wszystko wymieszałam. Na jabłka położyłam kilka dużych łyżek dżemu śliwkowego, posypałam kruszonką, wstawiłam do nagrzanego piekarnika i piekłam ok. 25 minut. Wyszło genialne, pachnące, smakowite.

Naprawdę .. obiecuję będę je robić częściej i testować różne warianty smakowe :)

Tagi: deser jabłka
13:02, dyrdymalki , Desery
Link Komentarze (6) »
poniedziałek, 09 stycznia 2012

Wczoraj oglądałam z córką program Ekonomia Gastronomii i tam zaproponowano deser - krem cytrynowy z owocami. Program się skończył, córka wstała poszła do kuchni i wyjęła wszystko co potrzebne i tak przygotowałyśmy ten krem.

Składniki:

  • 600 ml śmietanki kremówki
  • 250 g drobnego cukru
  • otarta skórka i sok z 5 cytryn
  • owoce u nas to maliny zamrożone w lecie.

Śmietankę przelewamy do garnuszka zagotowujemy, dodajemy cukier i mieszamy do rozpuszczenia się cukru i gotujemy 2-3 minuty aż śmietanka zacznie gęstnieć. Dodajemy skórkę z cytryny i sok z cytryny i gotujemy ok. 30 sekund, odstawiamy do wystygnięcia. Przelewamy do pucharków, szklanek i schłodzone wstawiamy do lodówki. Przygotowujemy maliny, u nas zmiksowane z łyżką cukru.

Deser sądzę, że będzie jeszcze lepiej smakował w upalne dni w lecie.

niedziela, 08 stycznia 2012

Przepis już jutro :)

piątek, 11 listopada 2011

Rogale niestety nie wprost z Poznania .. a z naszej lokalnej cukierni. Niestety to nie ten smak, co te z Poznania, których smak pamiętam. Pamiętam jak kilkanaście lat temu ( ! ) przywiózł je dla mnie Tata mojego Przyjaciela. Były kruche ale nie do końca, słodkie pełne nadzienia .. oj kiedyś pojadę do Poznania znowu, aby ich spróbować raz jeszcze.

A takie są u nas :

A kupując je, Michał zauważył Pana z balonikami i padło Mamo .. odpust pod Kościołem pw św. Marcina. Pojechałam popracować w Szlachetnej Paczce i pojechałam z dziećmi na odpust.

Gdzie były lizaki ...

Cukierki wszelakie

i różowe świnki .. brr ;)

Odpustowo w pełni :)

Miłego dnia, ja dzisiaj udaje się wraz z dziećmi do Paszkówki gotować, zapraszam jutro. ( trzymajcie za mnie kciuki ;))

14:40, dyrdymalki , Desery
Link Komentarze (5) »
niedziela, 03 lipca 2011
Po obfitym w miarę obiedzie, po godzinach kilku przyszła Karolina i powiedziała - Zjadłabym coś .. pysznego. Zabrała książkę kucharską dla dzieci Cecylki Knedelek i zrobiła pyszny deser.




Składniki:
  • 1 kubeczek śmietany 30%
  • łyżka cukru
  • 1 pojemniczek serka homogenizowanego
  • poziomki, maliny




Śmietaną ubić mikserem, dodać cukier oraz serek homogenizowany. Poziomki z malinami ugnieść widelcem ( w przepisie jest żeby je przetrzeć przez sitko, ale z tego zrezygnowała ). Wymieszać z masą. Nałożyć do miseczek, udekorować malinami i podać.
Ten czarny owoc to malina chińska :)
Wyszło pyszne!




Owoce jeśli nie są prosto z krzaczka to należy je umyć. Nasze były prosto z krzaczka zerwane.
poniedziałek, 06 czerwca 2011

Wczoraj pojechaliśmy do Przyjaciół na drugą stronę Krakowa. Mieliśmy przygotować deser, no i padło na mnie oczywiścieJ

 

 Miałam ochotę na sernik, ale nie pieczony, tylko na zimno, ale wymyśliłam sobie, że składnikiem musi być .. budyń waniliowy J I tak powstał ten deser.

 

Biszkopt:

  • 4 jajka
  • 5 łyżek cukru
  • 1 szklanka mąki

Jajka ubić z  cukrem na przepyszny kogel – mogel, ja ubijałam ręcznym mikserem około 7 minut, potem powoli dorzucać mąkę i dalej mieszać. Upiec w nagrzanym piekarniku na złoty kolor.

 

Masa serowa

  • 0,5 kg sera do serników ( potrójnie mielony)
  • 1 serek homogenizowany naturalny
  • 1 serek homogenizowany waniliowy
  • 1 budyń waniliowy ( Winiary)
  • 300 ml mleka

 

Sery zmiksować w misce na jednolitą masę, budyń rozpuścić w 100 ml zimnego mleka, pozostałe mleko zagotować i wlać do niego budyń i wymieszać. Budyń dodać do masy serowej wymieszać. Przelać do naczynia ceramicznego i wstawić do lodówki.

 

Sos truskawkowy

  • 30 dkg truskawek
  • 4 łyżki cukru

Zmiksować – przelać do butelki szklanej wstawić do lodówki

 

Dekoracja

  • Połówki truskawek
  • Listki mięty

 

 

Przed wyjazdem wszystko zapakowałam do koszyka. Po półtorej godzinie wstawiłam na miejscu wstawiłam masę serową jak i sos truskawkowy do schłodzenia do lodówki.

 

Przygotowanie do podania:

Pucharki szklane wypełnić na dnie biszkoptem pokrojonym w kosteczkę, na to nakładać po kilka łyżek masy serowej, na to sos truskawkowy, plamkę z sosu serowego i na to dekorację w postaci połówki truskawki i listka mięty.

 

Smacznego !

 
1 , 2
| < Październik 2017 > |
Pn Wt Śr Cz Pt So N
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31          
O autorze
Tagi
.


PustaMiska - akcja charytatywna
Twoje Miasto Za Pół Ceny











Gotujemy po polsku!

Durszlak.pl

Akcja: Nie kradnij zdjęć!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i blogi






Gotujemy po polsku!