Na grilla

czwartek, 20 października 2011

Spotkanie Kulinarnych Blogerów no.2

Data :15.10.2011

Gdzie: Podwórko przy Domu na Wzgórzu

Udział wzięli :

Karolina wraz z Rodziną

Dorota wraz z Rodziną

Kasia z Rodziną

Bernadetta wraz z córką

Ulcik z Rodziną czyli ja :)

Jedzenia było masę, przepysznego domowego..była karkówka z grilla, kiełbaski, ziemniaki pieczone, ciast multum. Przez całe spotkanie towarzyszyły nam ketchupy Pudliszek i Sosy z Winiar.

Było smakowicie, przesympatycznie wręcz w jak Rodzinnym gronie ! Naprawdę super :)

Miałyśmy w planach z Karoliną zrobić zajęcia kulinarne dla dzieci, ale dzieci wybrały zajęcią militarne czyli przez chwilę czuliśmy się jak na poligonie wojskowym!. Ale za to .. ale o tym już niedługo.

19:13, dyrdymalki , Na grilla
Link Komentarze (19) »
czwartek, 01 września 2011

przesłać mu zdjęcie z domu, tego co aktualnie się je .. grr :)

Czyli łosoś pieczony na cedrowych deseczkach .. mam nadzieję że zostawią mi chociaż kawałeczek ;)

Tagi: cedr łosoś
14:51, dyrdymalki , Na grilla
Link Komentarze (3) »
poniedziałek, 27 czerwca 2011
W sobotę dla budowniczych domku na drzewie ( patrz post poniżej) zrobiłam też burgery.
Inspiracją do burgerów był przepis Jamiego O. z książki "Jamie Oliver moje obiady".

Burgery

75 dkg łopatki wieprzowej ( u Jamiego wołowina )
1 cebula obrana i drobno posiekana
oliwa
szczypta ziaren kuminu rzymskiego ( u mnie większa szczypta )
1 łyżka stołowa ziaren kolendry
sól morska i świeżo zmielony pieprz
1 kopiasta łyżka musztardy francuskiej z ziarnami gorczycy ( wg Jamiego musztarda angielska)
1 duże jajko od moich kur
115 g bułki tartej


Łopatkę zmieliłam. Na patelni usmażyłam na oliwie cebulę. Gdy była śliska przełożyłam ją do miski z łopatką. W moździerzu rozgniotłam kumin oraz kolendrę ze szczyptą soli i pieprzu. Dodałam do mięsa wraz z jajkiem i musztardą, dodałam bułkę tartą trochę mniej niż w przepisie. Wymieszałam.
Na desce do krojenia rozłożyłam folię aluminiową a na niej ułożyłam burgery lekko je spłaszczając. Gdy grill był gotowy do pieczenia położyłam na kratce przykrytej folią i posmarowanej oliwą burgery, smażyłam na złoto brązowy kolor. Były .. pyszne !



podawałam z małymi ziemniaczkami ugotowanymi oraz z sałatką z pomidorów z dodatkiem cykorii i sosem balsamicznym.


A teraz tytułowy Konkurs :)
Wśród wszystkich osób, które skomentują ten post, pozostawiając swój komentarz a w nim pomysł na sałatkę, salsą bądź inny pyszny dodatek do tych burgerów, mile widziane linki do potraw na blogach np.  rozlosuję:

Płytę DVD a dokładniej 4 płyty !!
w pakiecie pod nazwą :
Przekręty Jamiego Olivera 2 - Nowe, nie otwarte opakowanie


Rozwiązanie konkursu 7 lipca.
| < Październik 2017 > |
Pn Wt Śr Cz Pt So N
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31          
O autorze
Tagi
.


PustaMiska - akcja charytatywna
Twoje Miasto Za Pół Ceny











Gotujemy po polsku!

Durszlak.pl

Akcja: Nie kradnij zdjęć!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i blogi






Gotujemy po polsku!