Warzywa

wtorek, 17 kwietnia 2012
Boczniaki bardzo lubię, ale .. no właśnie ale.. zawsze trzeba je smażyć na dużej ilości oleju, który chłoną jak gąbka. Dzisiaj wpadłam na pomysł żeby je upiec w urządzeniu AirFryer Philipsa  i po prostu są genialne,  chrupiące pyszne.

Boczniaki w panierce 
  • boczniaki umyte i osuszone 
  • jajko 
  • tarta bułka 


Boczniaki umyć i osuszyć pokroić na mniejsze kawałeczki i panierować jak kotlety czyli w jajku i w bułce tartej ( do której dla smaku można dodać sól). Ułożyć na sitku i piec przez maks. 15 minut w 180 C. 



Można je też zrobić na patelni czyli panierujemy tak samo, smażymy na rozgrzanym oleju na patelni na brązowy kolor.
 
Tagi: grzyby obiad
09:19, dyrdymalki , Warzywa
Link Komentarze (3) »
czwartek, 12 kwietnia 2012
Jak już wiecie z poprzedniego wpisu, wczoraj otrzymałam do testów urządzenie Airfryer Philipsa i powiem Wam, że błędnie nazwałam go frytkownicą... to jest bardziej piekarnik na ciepłe powietrze ooo :) A to dla tego, że ilość oleju jakiej w nim się używa to maks 1 łyżka, więc co to za frytkownica .. prawda ??

A przed chwilą zjedliśmy pieczarki faszerowane - podobne polecane są w książeczce z przepisami dołączonej do urządzenia.



Pieczarki faszerowane po mojemu 
  • 4 duże pieczarki
  • 2 plasterki boczku wędzonego
  • 1/2 cebuli
  • świeżo zmielony pieprz
  • 1 łyżka oleju
  • parmezan świeżo starty ok. 1 łyżki 

Pieczarki obrałam, nóżki drobno pokroiłam tak jak i boczek oraz cebulę. Na patelni podgrzałam olej i podsmażyłam na nim boczek, cebulę oraz nóżki z pieczarek. Gdy już się podsmażyły doprawiłam całość pieprzem. Przełożyłam całość łyżką do kapeluszy pieczarek i posypałam parmezanem. Delikatnie całość przełożyłam do kosza, który wkłada się do Airfryera. Rozgrzałam urządzenie do 180 C przez 3 minuty, wstawiłam kosz i całość się robiła 18 minut. Wyjęłam i podałam .. były pyszne chrupiące z zewnątrz, w środku miękkie i pyszne. Ja zjadłam jedną .. J. 3 :)

Tak,pieczarki wyglądają w urządzeniu. 
 
piątek, 23 marca 2012
Hummus jadłam w kilka razy, ostatnio ten smak zaczął za mną "chodzić " i tak po przeglądnięciu kilkunastu przepisów zrobiłam swój :) I już zniknął.  U mnie zagości on na pewno na stole Wielkanocnym. 




Hummus 
  • puszka ciecierzycy 
  • 5 łyżek ziaren sezamu 
  • 2 ząbki czosnku
  • pół ostrej papryczki chili suszonej
  • oliwa z oliwek ok. 5 łyżek
  • jogurt naturalny 3 łyżki
  • 1/2 łyżki liści kolendry,
  • 1/2 łyżki liści pietruszki 

Ciecierzycę odcedzić na sicie. Sezam uprażyć na suchej patelni. Zmiksować wszystkie składniki, doprawić solą i pieprzem. 


Na zdjęciu z bardzo pysznym chlebem czyli domowym wypiekiem, o którym już niedługo.


Tagi: czosnek
08:03, dyrdymalki , Warzywa
Link Komentarze (4) »
wtorek, 13 marca 2012
Dla Was ode mnie .. jedno zdjęcie .. smaczne zdjęcie :)




Takie, pyszne świeże malutkie pieczarki uduszone na masełku, z solą i pieprzem.... smacznego dnia !!!
Tagi: pieczarki
09:20, dyrdymalki , Warzywa
Link Komentarze (7) »
niedziela, 09 października 2011

Ostatnio będąc w Jeleniej Górze na targu staroci, zjedliśmy szybką i małą przystawkę czyli pieczarki nadziewane i takich też po powrocie do domu zapragnęliśmy.

Pieczarki nadziewane

  • pieczarki
  • czosnek 2 ząbki
  • cebula 2 szt. mniejsze
  • pieprz
  • boczek wędzony ok. 10 dkg
  • ser żółty
  • olej

Pieczarki obrać, nóżki odłożyć. Czosnek i cebulę obrać i drobno posiekać wraz z nóżkami pieczarek. Boczek pokroić w drobną kosteczkę. Na patelni rozgrzać olej i przysmażyć na nim czosnek, cebulę i pieczarki oraz boczek, doprawić pieprzem. Ten farsz nakładać do kapeluszy pieczarek, posypać żółtym serem i zapiec w piekarniku. Pyszne, proste, polecam

piątek, 30 września 2011

Ostatni zbiór fasolki z ogródka w tym roku. Fasolkę posadzili na wiosnę Michał i Karolina.

A zjedliśmy ją ugotowaną z dodatkiem masełka palcami, mniam !

I tak to najprostsze jedzenie jest najlepsze :)

miłego dnia !!!

Tagi: fasolka
11:30, dyrdymalki , Warzywa
Link Komentarze (3) »
środa, 28 września 2011

Jesienią na straganach oprócz pięknie czerwieniących się pomidorów, można też spotkać lekko przeważnie schowane .. zielone. Kupuję przeważnie kilka sztuk i .. smażę.

Składniki:

  • zielone pomidory
  • sól,ew.pieprz
  • piwo
  • jajko
  • bułka tarta
  • olej

Zielony pomidory myjemy i kroimy w miarę cieńkie plasterki. Plasterki obtaczamy w bułce tartej doprawionej solą i pieprzem, potem moczymy w jajku wymieszanym z piwem i raz jeszcze panierujemy w bułce. Smażymy na rozgrzanym oleju.

Ja podałam je z sosem czosnkowym ( jogurt, ząbek czosnku przeciśnięty i pieprz).

Smacznego !

Zdjęcia kiepskie, ale po pierwsze ciemno, po drugie pomidory zniknały w mgnieniu oka ;) .

środa, 07 września 2011

Moja Mama ostatnio zaserwowała przystawki w bardzo fajny sposób.

Potrzebujemy:

  • małe kuleczki mozzarelli
  • paprykę konserwową
  • pieczarki marynowane
  • oliwki zielone i czarne

( ja bym dodała jeszcze ogórki konserwowe w paseczki pocięte )

Mi taki sposób podania bardzo się podoba, a Wam ?

Tagi: oliwki ser
14:29, dyrdymalki , Warzywa
Link Komentarze (7) »
poniedziałek, 16 maja 2011
czyli szparagi, tym razem przygotowane przez J.



czyli obrane i ...



Potrzebne nam :
  • szparagi
  • boczek wędzony w paski pokrojony
  • oliwa z oliwek
  • sól, pieprz


i upieczone w piekarniku ok. 25 minut - aby boczek był chrupiący
i szparagi też !



10:34, dyrdymalki , Warzywa
Link Komentarze (9) »
czwartek, 12 maja 2011
Szparagi - sezon na nie w pełni, ja niestety w sklepie mam tylko dostęp do białych.. zdecydowanie wolę zielone ..ale białe zrobione tak :) .. mniam


  • Szparagi / białe lub zielone/
  • sól
  • oliwa
  • pieprz
  • starty parmezan
  • 2 szczypty cukru


Szparagi obrać ułożyć w żaroodpornym naczyniu skropić oliwą posypać solą i pieprzem, cukrem i piec ok. 10 -15 min. w temp. 160 C ( poprawka - dziękuję :))  Gotowe są wtedy gdy są miękkie a główki lekko przyrumienione. Po wyjęciu posypać parmezanem i podawać natychmiast.

Boski smak :) polecam !
19:22, dyrdymalki , Warzywa
Link Komentarze (13) »
 
1 , 2
| < Grudzień 2017 > |
Pn Wt Śr Cz Pt So N
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
O autorze
Tagi
.


PustaMiska - akcja charytatywna
Twoje Miasto Za Pół Ceny











Gotujemy po polsku!

Durszlak.pl

Akcja: Nie kradnij zdjęć!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i blogi






Gotujemy po polsku!