Obiad

piątek, 27 kwietnia 2012
Za oknem upał ( i dobrze ), ale obiad trzeba zjeść.. 

Nie miałam pomysłu całe przedpołudnie, a potem zerknięcie do lodówki i jest.

Letni pyszny obiad 
  • pierś z kurczaka 
  • 1 ostra papryczka chili
  • szczypta rozmarynu
  • oliwa 
  • sałata zielona
  • rukola
  • pomidorki koktajlowe
  • ocet balsamiczny
  • oliwa z oliwek
  • sok z cytryny
  • szczypta brązowego cukru 
  • szczypta soli
  • szczypta pieprzu czosnkowego 
Pierś z kurczaka myjemy i kroimy na plastry, wkładamy do miski i polewamy oliwą wymieszaną z papryczką chili i rozmarynem i odstawiamy do lodówki na chwilę. W między czasie myjemy zieloną sałatę i rukolę, osuszamy. Myjemy pomidorki. A w słoiku mieszamy ocet balsamiczny ( 1 łyżka ) z oliwą z oliwek ( 3 łyżki ), sok z cytryny (  1  łyżka ), szczypta soli oraz pieprzu czosnkowego. 
Sałatę i rukolę przekładamy do miski, polewamy sosem i mieszamy, dokładamy pomidorki. 
Rozgrzewamy patelnię grillową ( lub zwykłą teflonową ) układamy piersi z kurczaka i smażymy na lekko brązowo.

Na talerz nakładamy sałatę, dodajemy kurczaka i ...warkocze z ciasta pizzowego, pieczone dokładnie tak jak pizza z przepisu.
Delikatne, smaczne, sycące w sam raz na gorący dzień . 

Warkocze doprawione są solą gruboziarnistą i rozmarynem. 



Zapraszam do konkursu - prostego jak bajka :) 

środa, 18 kwietnia 2012
A wczoraj na kolację zrobiłam szybkie roladki na kolację :) Szybkie i smaczne !

Roladki z łopatki z musztardą
  • Łopatka wieprzowa 6 plasterków 
  • Musztarda ostra Develey
  • Ogórek konserwowy 2 sztuki
  • żółty ser 3 plastry
  • zielona sałata
  • pomidory
  • oliwa 
  • musztarda z gorczycą
  • ocet balsamiczny





Plastry z łopatki ( u mnie wąskie i podłużne ) rozbiłam na cieńsze, posmarowałam musztardą ostrą ( ok. 1/2 łyżeczki na plaster ) ułożyłam po połowie plasterka sera i na to ogórek i zwinęłam jak roladkę. Na papierze do gotowania ułożyłam roladki i zawinęłam  całość w rulony i zawiązałam dratwą na końcu. Rozgrzałam urządzenie Air Frayer do 160 C w ciągu 3 minut, po czym wsunęłam szufladę z koszem i ułożonymi na nich roladkami w papierze. Wstawiłam całość na 160 C na 20 minut. 

W między czasie umyłam zieloną sałatę wysuszyłam, porwałam na małe kawałeczki, pomidorki umyłam i pokroiłam na ćwiartki. A z oliwy, musztardy i octu zrobiłam sos. I całość wymieszałam. 

Wyjęłam roladki, które były soczyste i miękkie po prostu pyszne ! 




Tagi: obiad sałata
17:35, dyrdymalki , Obiad
Link Komentarze (2) »
wtorek, 17 kwietnia 2012
Tak, akurat wyszło, że wczoraj nie miałam siły robić dzieciom obiadu, z żadnej strony mi to nie szło, pomysłu brakowało.

Aż tu wróciły dzieci ze szkoły i powiedziały ..

- Zrób paluszki rybne,

 no i tak powstał obiad w 10 minut z użyciem Air Fryer Philipsa.

Składniki:
  • opakowanie gotowych paluszków rybnych
  • jedna zupka chińska ( a dokładniej sam makaron )
  • marchewka z groszkiem Pudliszki 





Rozgrzałam urządzenie do 180 C w 3 minuty po tym czasie wsunęła szufladę z sitkiem na których zostały przez dzieci ułożone paluszki rybne, wstawiliśmy wszystko na 180 C na 10 minut. 

Świeżo zagotowaną wodą zalany został makaron z zupki chińskiej. ( Przyprawy wylądowały w koszu ) i przykryty na 4 minuty.

Marchewkę z groszkiem wysypaliśmy na sitko ze słoika, przepłukaliśmy zimną wodą i wstawiliśmy do mikrofalówki na 2 minuty z kawałeczkiem masła i odrobiną cukru. 

Na talerzu wylądowały paluszki, makaron i groszek z marchewką. 

Pyszny, szybki obiad. !

Podsumowanie moich dzieci : paluszki są bardzo chrupiące, nie są tłuste ! pyszny i szybki obiad :) ps. jakby Cię Mamo kiedyś w domu nie było, to zostaw taki zestaw a obiad zrobimy sami :) - i do czego to doszło :):)


Tagi: makaron
14:58, dyrdymalki , Obiad
Link Komentarze (1) »
poniedziałek, 02 kwietnia 2012
Uwielbiam, dobrze przyprawioną  surową białą kiełbasę. Na ciepło, a potem na zimno, z grilla.. uwielbiam. 
Jako, że dawno u nas kiełbasy nie było .. chodziła za mną ;) i tak to przygotowałam taką na kołderce.




Biała kiełbasa na smakowitej kołderce
  • kilka kawałków surowej białej kiełbasy
  • 2 duże cebule żółte
  • 2 małe cebule czerwone
  • 3 ząbki czosnku
  • 5 dkg masła
  • kilka łyżek oleju
  • puszka piwa 
  • pieprz świeżo mielony




Na patelnię wlałam olej i po chwili dodałam obrane i pokrojone w piórka cebule oraz czosnek w plasterkach, lekko wszystko podsmażyłam i dodałam masło. Dusiła się całość ok 3 minuty, dodałam ok. pół szklanki piwa i dusiłam jeszcze wszystko przez chwilę. Doprawiłam pieprzem i przełożyłam do formy żaroodpornej, ułożyłam na kołderce z cebuli białe kiełbasy i dolałam resztę piwa i wstawiłam do nagrzanego piekarnika do 180 C, piekłam aż kiełbasy były odpowiednio uduszone. ( po wbiciu widelca z dziurek wylewał się przeźroczysty płyn ). W piekarniku całość była ok. 30 minut. Podałam je w ten sposób z dodatkiem musztardy i kromkę chleba. Całość zniknęła w mgnieniu oka, a miałam nadzieję że coś zostanie na później ;)


środa, 14 marca 2012
Siedzę w domu i szukam pracy przez internet i się kuruję. 
I tak dzisiaj zrobiłam danie z tego co było w domu. Dobre było i nawet słychać było głosy, że tak dobre i tak mało .. niedobrze ;)

Pałki z kurczaka w aromatycznym sosie
  • 8 pałek z kurczaka
  • 3 cebule ( duże ) obrane i pokrojone w piórka
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 por ( biała część pokrojona w plasterki )
  • 30 dkg dyni w kostkę pokrojonej ( mrożona ) 
  • rozmaryn suszony ok. 1 łyżki 
  • 4 łyżki oleju
  • 5 dkg masła 
  • 1 ostra malutka suszona papryczka chilli
  • 3 łyżki cukru brązowego

Na patelni rozgrzać olej z masłem i wrzucić pokrojony w plasterki czosnek. Obsmażyć delikatnie pałki z kurczaka.  Wyjąć na talerz pałki z kurczaka i odstawić. Na tłuszcz wrzucić cebulę, pora i dynię dodać cukier, papryczkę chilli pokruszoną oraz pół łyżki rozmarynu. I dusić ok. 10 minut. Przełożyć na dno naczynia żaroodpornego na to położyć pałki z kurczaka i posypać pozostałym rozmarynem. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec do zarumienienia mięsa czyli ok. półtorej godziny. 
Podałam do tego upieczone w rękawie obrane i pokrojone w kawałki ziemniaki.



A ten przepis dodaję do akcji:

Tagi: kurczak
16:07, dyrdymalki , Obiad
Link Komentarze (15) »
wtorek, 21 lutego 2012

Dzisiaj na obiad był udziec z indyka upieczony w piekarniku wraz z ziołami.

Udziec z indyka

  • 1 udziec z indyka z kością
  • 1 łyżeczka rozmarynu
  • 1 łyżeczka tymianku
  • 1 łyżeczka cukru brązowego
  • 3 ząbki czosnku
  • oliwa z oliwek ok. 5 łyżek
  • sól gruboziarnista, pieprz świeżo mielony

 

Wszystkie składniki oprócz udźca wymieszać. Udziec z indyka umyć zimną wodą, osuszyć. Mięso położyć skórą do dołu. Udziec z indyka lekko ponakłuwać widelcem a potem dokładnie posmarować przygotowaną marynatą i odstawić do lodówki na całą noc. Następnego dnia rozgrzać piekarnik do 200 C. Wstawić udziec w formie ( skórą na dole ) lekko podlewając wodą ok. niecała szklanka wody + ew. trochę oliwy. I piec około 20 minut, a potem zmniejszyć gaz do 160 C i piec dalsze 40 minut. Aż się przyrumieni.

Tu udziec podany w towarzystwie marchewki z groszkiem oraz kaszy jaglanej. Mniam ! obiad był pyszny !

wtorek, 24 stycznia 2012

Schab z czosnkiem to u nas w domu swego rodzaju tradycja - smaczna tradycja. Tym daniem przekonałam mojego J., że czosnek może być genialny w smaku :)

Schab z dużą ilością czosnku

Składniki

  • schab bez kości ok. 1,5 kg
  • czosnek - ok. 2 główek
  • sól, pieprz
  • miód 2 łyżki
  • masło 1 łyżka
  • olej

Schab należy umyć i wytrzeć do sucha ręcznikiem papierowym. Czosnek obrać i małe ząbki czosnku zostawić, a duże podzielić na mniejsze. A teraz długa praca czyli szpikowanie schabu czosnkiem, centymetr po centymetrze, miejsce po miejscu, potem schab solimy i posypujemy pieprzem.

Gdy już skończyny na patelni rozgrzewamy olej tak ok. 1 cm warstwa i gdy będzie gorący wkładamy schab i obsmażamy go szybciutko ze wszystkich stron, tak aby pozamykać pory mięsa. Mięso przekładamy do brytfanki i wstawiamy do nagrzanego piekarnika, podlewając go ok. 200 ml wody. A na patelnię gdzie pozostał olej, dajemy miód i łyżkę masła i wszystko razem rozpuszczamy, po czym tą mieszanką polewamy schab w trakcie pieczenia. Pieczemy ok. półtorej godziny, ale to zależy od grubości schabu.  

Schab można jeść na kanapkach, lub na ciepło jako część obiadu. Mniam !

czwartek, 12 stycznia 2012

Oj, tak mój wczorajszy dzień urlop miał przełożenie na obiad :) W ciągu normalnego tygodnia pracy nie ma czasu na przygotowanie lasagne - a to w sumie błąd bo robi się ją bardzo szybko.

Składniki:

  • płaty lasagne ( kupne )
  • 2 duże cebule ( u mnie jedna biała, jedna żółta )
  • 4 ząbki czosnku
  • 0,5 kg mięsa mielonego
  • sos pomidorowy zrobiony w lecie ( może być kupny ja lubię taki w pudełku z Lidla 98% pomidorów )
  • 3 łyżki koncentratu pomidorowego Pudliszki
  • 1/2 kubka jogurtu naturalnego * opcjonalnie
  • olej rzepakowy
  • mozzarella ( małe kulki )
  • oregano suszone
  • sól, pieprz

Cebulę i czosnek obieramy i drobno siekamy, na patelni rozgrzewamy olej i lekko podsmażamy. Zdejmujemy z patelni, na tą samą patelnię wlewamy ok. 2 łyżek oleju i wrzucamy mięso, dolewając kilka łyżek wody i całość podsmażamy, gdy mięso już się podsmaży dodajemy cebulę i czosnek oraz sos pomidorowy, mieszamy i doprawiamy do smaku.  Lekko całość należy przestudzić. Do naczynia żaroodpornego dajemy kilka łyżek sosu rozprowadzając go po dnie, na to kładziemy pierwszą warstwę makaronu, potem dajemy sos - dokładnie pokrywając płaty makaronu, potem kolejne płaty i tak do wykończenia sosu. U mnie na pokrycie ostatniej warstwy zabrakło tego sosu, więc na prędce przygotowałam kolejny jogurt naturalny wymieszałam z koncentratem pomidorowym,oregano, solą i pieprzem. Tym zalałam ostatnią warstwą, posypałam oregano i ułożyłam małe mozzarelle. 

Wstawiłam do nagrzanego do 180 C piekarnika i piekłam ok 30 minut ( płaty makaronu muszą być miękkie ). Należy podawać od razu. Smacznego !

niedziela, 18 grudnia 2011

Dawno temu gdzieś znalazłam i zapisałam przepis na pierogi z kruchego ciasta, karteczkę z przepisem znalazłam niedawno i tak powstały te pierogi :)

Ciasto kruche na pierogi

  • 400 g mąki
  • 200 g masła
  • 2 łyżki śmietany
  • 1 jajko
  • szczypta soli
  • + 1 jajko i łyżka mleka

Mąkę przesiać na stolnicę i masło posiekać nożem łącząc je z mąką, dodać pozostałe składniki. Wszystko dobrze połączyć, zawinąć w folię spożywczą i włożyć do lodówki na 30 minut. Wyjąć rozwałkować, wycinać kółka szklanką i dodając nadzienie sklejać pierogi. Jajko wymieszać z mlekiem i tą mieszanką posmarować kazdego pieroga. Piec w piekarniku nagrzanym do 180C przez ok. 30-35 minut.

Nadzienie :

  • 0,5 kg kapusty kiszonej
  • 5 szt. suszonych grzybów
  • 10 dkg wędzonego boczku
  • sól, pieprz
  • olej

Kapustę odcedzyć lekko i posiekać . Grzyby namoczyć w wodzie. Boczek pokroić w drobniutką kosteczkę. Na rozgrzaną patelnię wlewamy olej dodajemy po minucie boczek i przysmażamy go na złoto, dodajemy kapustę oraz grzyby pokrojone. Doprawiamy solą i pieprzem. Przesmażamy wszystko porządnie. Odstawiamy do wystygnięcia i nakładamy na krążki ciasta.

Pierogów było koło 30 sztuk, ale tylko tym udało mi się zrobić zdjęcie, bo reszta zniknęła w zawrotnym tempie, popijana barszczem domowym.

niedziela, 27 listopada 2011

Ostatnie tygodnie pędzą, lecą .. mijają bezszelestnie wręcz, ale przychodzi taki dzień kiedy nic nie trzeba. Tak było wczoraj, sobota, wolna bez obowiązkowych wyjść, spotkań .. sobota do leniuchowania. A mi zamarzył się kurczak pieczony w całości. Normalnie przyrządzamy kurczaka najprostszego z solą i czosnkiem, ale wczoraj gdzy przygotowałam ten miks, pod ręce (same) weszły mi .. inne składniki i tak powstał. Delikatny, pachnący lekko słodki kurczak.

Kurczak z sosem pomarańczowym.

  • Kurczak 1,5 kg
  • 7 ząbków czosnku
  • 1 łyżka soli gruboziarnistej
  • 1 łyżka cukru brązowego
  • 2 pomarańcze
  • 1 szkl. soku pomarańczowego wprost z pomarańczy
  • 1 cebula
  • 4 ziemniaki
  • 3 marchewki
  • 2 jabłka "szare renety"
  • 3 łyżki Oliwy Monini Bios
  • 2 łyżki masła

Czosnek obieramy i siekamy drobno, mieszamy z solą i oliwą. Pomarańcze obieramy ze skórki i kroimy drobno i miksujemy za pomocą blendera i dolewamy to do czosnku wraz z cukrem. Miksturę zostawiamy na jakąś godzinkę żeby przeszła zapachami. Kurczaka myjemy osuszamy i oblewamy go oraz wlewamy kilka łyżek do środka kurczaka przygotowaną marynatą wymieszaną z sokiem pomarańczowym. Układamy go w brytfance i dookoła układamy obrane i pokrojone w cząstki jabłka, ziemniaki, marchewki oraz cebulę. Na piersiach kurczaka kładziemy na samym końcu 2 łyżki masła.  Całość wstawiamy do nagrzanego do 220stop. piekarnika na ok. 30 minut, zmniejszamy temperaturę do 190 C i pieczemy ok. godziny.

Pyszny, pachnący, naprawdę smakowity. Polecam ! smacznego !

 
1 , 2 , 3 , 4
| < Październik 2017 > |
Pn Wt Śr Cz Pt So N
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31          
O autorze
Tagi
.


PustaMiska - akcja charytatywna
Twoje Miasto Za Pół Ceny











Gotujemy po polsku!

Durszlak.pl

Akcja: Nie kradnij zdjęć!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i blogi






Gotujemy po polsku!