Kolacja

piątek, 30 grudnia 2011

W sumie szczerzę mogę tak powiedzieć, że pieczarki to moje odkrycie kulinarne tego roku. Do tej pory jakoś pieczarki nie wzbudzały mojego entuzjazmu. A teraz .. mniam. Robię pieczarki w przeróżny sposób a jeden z nich poniżej. Kolejne też Wam pokażę :)

Takie np. były wczoraj na kolację podane w towarzystwie.

Pieczarki z patelni w towarzystwie boczku

  • pieczarki ok. 10 szt
  • boczek wędzony 2 grubsze plastry
  • cebula 1 duża
  • czosnek 2 ząbki
  • oliwa z pestek winogron
  • pieprz, sól

Pieczarki obrać pokroić na ćwiartki, obrać cebulę i czosnek drobno posiekać. Na patelnię wlać oliwę podgrzać i dodać cebulą z czosnkiem i lekko podsmażyć, dodać pokrojony w kostkę boczek i po chwili pieczarki. Wszystko razem dusić ok. 10 minut, doprawić solą i pieprzem. Próbując czy dobre nie wyjeść wszystkiego z patelni ;) U mnie podane z bułką przypiekaną w piekarniku z masłem czosnkowym.

Pyszne !

I przypominam, że już ostatnie chwile na możliwość udziału w konkursie - szczegóły tutaj - do wygranie dwie cudowne uśmiechnięte łyżki.

sobota, 26 listopada 2011

Ostatnio w drodze do pracy czytałam po raz kolejny Kuchnię Franceski - Petera Pezzelego, gdzie opisy sosu pomidorowego i ciast różnych są tak aromatycznę, że od razu chce się zrobić taki sos. U mnie ostatnio był inny, ale równie smakowity.

Makaron z dynią

  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1/2 małej dyni pomarańczowej
  • 3 pomidory
  • 2 suszone pomidory
  • bazylia suszona
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • sól, pieprz 
  • makaron spaghetti

Czosnek i cebulę obrać i pokroić w miarę drobno. Na rozgrzaną patelnię nalać oliwę z oliwek i podsmażyć czosnek, poczekać aż "puści" zapach ( uwielbiam ten zapach) i dodać cebulę zamieszać. Pomidory umyć i pokroić w kawałki dołożyć do cebuli i czosnku wraz z pokrojonymi suszonymi pomidorami, zamieszać, po chwili dodać obraną i pokrojoną w kostkę dynię, wszystko zamieszać i przykryć pokrywką. Po chwili zamieszać i sprawdzić czy dynia zmiękła, jeśli nie poczekać jeszcze chwilę, od czasu do czasu mieszając. Ugotować makaron al dente. Jeśli dynia nie chce zmięknąć, a reszta jest już gotowa można dodać łyżkę a może i dwie wody spod makaronu, wtedy wszystko ładnie się udusi. Doprawić solą i pieprzem. Makaron przełożyć na patelnię do sosu i wymieszać. Podawać posypane bazylią. Smacznego !

piątek, 07 października 2011

Figi, och oglądałam je na Waszych blogach i wzdychałam, że mieszkam w małej miejscowości i że tu figi nie dotrą. Ale los był łaskawy i w niedzielę natknęłam się na nie w Krakowie i zakupiłam kilka sztuk. Część zostało zjedzonych na surowo, część przeznaczyłam na kolację.

Figi z serem i boczkiem

Składniki:

  • figi świeże
  • boczek wędzony
  • ser Le Brique kozi
  • łyżka oliwy z oliwek
  • łyżka miodu

Figi pokroiłam na ćwiartki na każdym kawałeczku położyłam paseczek boczku. Miód z oliwą podgrzałam tak aby miód się rozpuścił i tym posmarowałam figi wraz z boczkiem, a resztę wylałam do naczynia w którym figi były. Wszystko podpiekłam ok. 15 minut w piekarniku nagrzanym do 200 C i po tym czasie położyłam na każdym kawałku nieduży plasterek sera i znowu zapiekłam tym razem posiłkując się grzałką grzejącą od góry w moim piekarniku, aż ser się rozpuścił i lekko zbrązowiał. Podałam ciepłe i powiem Wam szczerze, było pyszne.

( zdjęcie nie oddaje uroku dania, ale tak to jest jak się robi zdjęcia wieczorem )

piątek, 09 września 2011

Oj, zimno było ostatnio gdy wracałam z pracy. Jechałam autkiem i myślałam co tu zjeść po powrocie i raz wyszła mi taka szybka kolacja.

  • Udko z kurczaka ( mięso oddzielone od kości )
  • 1/2 małej cebuli
  • kilka winogron jasnych
  • odrobina cukru brązowego
  • pieprz
  • oliwa

Mięso pokroić w kawałeczki. Na patelni rozgrzać oliwę wrzucić mięso, cebulę i podsmażyć po chwili dodać przekrojone na pół winogrona i posypać cukrem brązowym ( mniej niż 1/2 płaskiej łyżeczki). Przykryć pokrywką i pozwolić by wszystko się lekko poddusiło. Po chwili doprawić do smaku pieprzem świeżo zmielonym. I gotowe. Smacznego !

A Od-kuchni - poproszę o adres na email - nagroda za pomysł na wykorzystanie litchi - czeka :)

I do usłyszenia pewnie dopiero w niedzielę lub poniedziałek, bo dzisiaj wyruszamy z dziećmi do Wwy gotować z Pudliszkami.

czwartek, 25 sierpnia 2011
Tak, tak wędlina domowa - pewnie nie najzdrowsza..ale przygotowana z okazji urodzin J. na jego życzenie.

Składniki:
  • boczek surowy ok. 1 kg - taki który da się zrolować
  • czosnek ok. 8 ząbków
  • musztarda francuska - 2 łyżki
  • miód - 2 łyżki
  • olej - 1 łyżka
  • ocet z sherry -  1łyżka
  • sól, pieprz

Do posmarowania: miód 3 łyżki, 1 łyżka wody.

Boczek umyć i rozłożyć na desce. Z pozostałych składników zrobić marynatę i rozsmarować ją na boczku. Boczek zwinąć i zostawić na 24 godziny w lodówce. Po tym czasie boczek włożyć do nagrzanego do 180 C piekarnika i piec go około półtorej godziny, posmarować go miodem wymieszanym z wodą i piec jeszcze około pół godziny. Zostawić w piekarniku do wystygnięcia.
Smacznego !


niedziela, 21 sierpnia 2011

Od kilku lat jest tak, że na urodziny J. kupuję dynię i nadziewam.

Tym razem kupiłam cudną dynię ( patrz kilka wpisów wcześniej ). Nadziałam ją samymi pysznościami.

Składniki:

  • 2 cebule
  • 4 ząbki czosnku
  • 200 ml śmietany 18%
  • 25 dkg boczku wędzonego
  • miąższ z dyni
  • 1 ser camembert
  • 3 plasterki żółtego sera
  • sól, pieprz
  • olej

Dyni odkroić górę czyli zdjąć czapeczkę, środek wydrążyć, pestki oddzielić . Miąższ zostawić i pokroić w miarę drobno. Boczek pokroić w kosteczkę i usmażyć na brązowo na patelni z łyżką oleju. Dodać pokrojoną cebulę oraz przeciśnięte 2 ząbki czosnku wszystko porządnie przesmażyć, dodać dynię i podsmażyć wszystko razem, doprawić do smaku. Śmietanę wymieszać z pozostałym czosnkiem. Camemberta pokroić w plastry.

A teraz bierzemy naszą wydrążoną dynię i wkładamy do niej pierwszą warstwę czyli boczek z dynią, druga warstwa to 2 plasterki sera camembert a trzecia to 2 łyżki śmietany z czosnkiem, tak do końca warstwami wypełniamy dynię. Na samą górę ja dałam porwane plasterki sera żółtego, śmietanę z czosnkiem i pół łyżki dobrej oliwy z oliwek oraz świeżo zmielony pieprz.  

Dynię przykryłam czapeczką i włożyłam do zimnego piekarnika w formie, włączyłam piekarnik na 200 C i piekłam dynię do miękkości. Do piekarnika włożyłam też miseczkę z wodą co nadało miękkości całej dyni.

Dynia piekła się około godziny. Po tym czasie wyjęłam ją z piekarnika i zostawiłam na 10 minut do ostudzenia.

Potem przekroiłam ją na pół, a potem te połówki na mniejsze części.

Dynia była mięciuteńka wręcz rozpływała się w ustach, a farsz mniam pyszności.

Polecam smacznego !

czwartek, 11 sierpnia 2011

Pieczarki faszerowane robimy rzadko, zdecydowanie za rzadko. To proste danie i pyszne.

Składniki:

  • pieczarki
  • cebula
  • czosnek 2 ząbki
  • sól, pieprz
  • olej
  • boczek wędzony ok. 10 dkg
  • oregano suszone
  • ser żółty kilka plasterków

Pieczarki obrać, nóżki posiekać drobno, kapelusze odłożyć. Cebulę, czosnek posiekać drobno i przesmażyć na 1 łyżce oleju, dodać boczek i po chwili nóżki z pieczarek. Przesmażyć wszystko dokładnie. Doprawić solą, pieprzem i oregano. Do kapeluszy delikatnie nałożyć łyżeczką farsz. Przykryć kawałeczkiem sera żółtego. Piec w nagrzanym do 180C piekarniku, około 25 minut.

Smacznego !

środa, 10 sierpnia 2011

i już niedługo będzie więcej o nich i tu :)

miłego dnia

09:49, dyrdymalki , Kolacja
Link Komentarze (8) »
sobota, 30 lipca 2011

Oj, ostatnie dni obfitowały w różne nagrody, zaproszenia do testów, ale o tym za moment.

Teraz przepis na danie, które gościło u nas przedwczoraj. Wracając z pracy nabyłam nowy numer m-cznika Claudia i zobaczyłam w nim zdjęcia Placka Cebulowego, wykonałam szybki telefon do J. " Ja dzisiaj robię kolację :)". I tak powstała moja wersja placka.

Placek Cebulowy

Składniki:

  • 20 g drożdży
  • ok. 350 g mąki
  • 6 łyżek oliwy
  • 5 cebul
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 papryczki chilli ( u mnie 1 dobrze wysuszona)
  • 12 filetów anchovis
  • 15-20 drylowanych czarnych oliwek ( u mnie zielone)
  • 1-2 łyżki kaparów
  • 80 g żółtego sera ( u mnie 3/4 sera camembert)
  • sól, pieprz
  • 10 łyżek ciepłej wody

Drożdże rozmieszać z ciepłą wodą ( ja dodałam jeszcze 1/2 łyżeczki cukru ), poczekać aż wyrosną. Mąkę przesiałam dodałam do niej drożdże oliwę, sól i pieprz i wyrobiłam ciasto. Zostawiłam do wyrośnięcia. Ciasto przełożyłam na matę silikonową do pieczenia, wykleiłam ją ciastem, zawijając brzegi, przykryłam i zabrałam się za cebulę. Cebulę i czosnek obrałam pokroiłam w paseczki i poddusiłam na oliwie z odrobiną wody, dodałam pokruszoną papryczkę i dusiłam aż cebula była prawie miękka. Wyłożyłam ją na ciasto, ułożyłam na cebuli anchovis, oliwki, kaparyi pokrojony w paseczki ser camembert. Wstawiłam do piekarnika na 35 min i piekłam w 180 C. Wyszła pyszna kolacja.

A jeśli chodzi o wyróżnienia to : One Lovely Blog Award, którą przyznały mi Pyza z bloga Smaczna Pyza i Bernadetta z bloga Mój Kulinarny Pamiętnik - dzięki dziewczyny. Ale, jak to ja na 7 rzeczy o mnie ..odpowiem mam nadzieję że dzisiaj popołudniu. :)

A przy okazji już niedługo w moich wpisach opowiem Wam też o :

Błonniku z Ananasem - fmy BioGarden, który dostałam do wypróbowania w ramach akcji Ambasadorki BioGarden to do ciała ;)

A do snu, dostałam do testów poduszkę z jonami srebra. Na razie udało mi się przespać na niej jedną noc, bo wszyscy w domu chcą ją wypróbować :).

Tak, więc miłej soboty Wam życzę ..a jeszcze dzisiaj rozwiązanie konkursu na urodzinową propozycję kulinarną :)

sobota, 23 lipca 2011

Tak, tak wiem przepis miał być wczoraj ... ale praca, potem spotkanie z przyjaciółmi, po prostu nie dałam rady:(

Pyszne maleństwa - czyli tarty na jeden kęs

Ciasto Kruche - z Elle - wg Thessy

12 dkg mąki  pszennej z pełnego przemiału 

3  dkg masła

szczypta soli

4 łyżki wody

szczypta pieprzu i papryki chili
 
Roztopić 4 łyżki wody, masło i  sól, wsypać mąkę i mieszać aż kulka odlepi się od ścian garnka.

Foremkę na małe tarty ( z Fackelmana ) natłuściłam oliwą i wykleiłam ciastem. Podpiekłam w piekarniku nagrzanym do 180 C tak gdzieś przez 5-8 minut.
Farsz I

3 łyżki śmietany 18%

1 jajko

pieprz, sól

Wymieszać i łyżką nałożyć masę na upieczone spody.
Farsz II

Pomidor 2 szt.

czosnek 1 ząbek

cebula 1 szt

cukinia malutka 1 /2 szt

oliwa 1 łyżka

Cebulę, cukinię i czosnek obrać i poszatkować, dodać pokrojone pomidory. Całość poddusić na patelnii na oliwie. Ciepły farsz nałożyć na spody z ciasta. Zapiec całość przez około 8 minut w piekarniku.
Podawać ciepłe z kieliszkiem wina.
 
1 , 2 , 3 , 4
| < Październik 2017 > |
Pn Wt Śr Cz Pt So N
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31          
O autorze
Tagi
.


PustaMiska - akcja charytatywna
Twoje Miasto Za Pół Ceny











Gotujemy po polsku!

Durszlak.pl

Akcja: Nie kradnij zdjęć!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i blogi






Gotujemy po polsku!