Przetwory

niedziela, 06 maja 2012
Dzisiaj odkryłam dwie papryki czerwone, niestety lekko już pomarszczone i wpadłam na pomysł żeby je przerobić i tak powstał pierwszy słoiczek pyszności w tym roku.



Pieczona papryka w oliwie 
  • 2 czerwone papryki 
  • kilka listków bazylii
  • kilka ząbków czosnku 
  • kilka listków estragonu
  • oliwa z oliwek 
  • 1 ostra suszona papryczka chili

Papryki opłukałam i upiekłam w piekarniku w 200 C aż ściemniały ok. 25 minut. Papryki po upieczeniu od razu przełożyłam do torebki foliowej i tak je potrzymałam przez chwilę. To jest patent na szybkie ściągnięcie skórki, którą faktycznie po chwili ściągnęłam bez żadnego kłopotu. Paprykę pokroiłam w paski. Czosnek obrałam i pokroiłam w połówki. W słoiku ułożyłam kilka plastrów papryki, potem dałam listki bazylii, potem papryczkę chili, estragon i takimi warstwami wypełniłam cały słoik, potem całość zalałam oliwą.



wtorek, 11 października 2011

Ostatnio na blogu Oliwek w garach znalazłam przepis, który mnie zachwycił i postanowiłam go szybko wypróbować.

W sobotę kupiłam śliwki, kakao i zabrałam się do pracy. Domownicy patrzyli sceptycznie .. ee śliwki, kakao .. e kombinujesz. A ja kombinowałam dobrze, bo wyszło pyszne, wręcz przepyszne.

Kopiuję przepis:

Domowa nutella ze śliwek.

  • 3kg śliwek węgierek ( u mnie 1 kg )
  • 1 kg cukru ( u mnie 30 dkg )
  • 20 dag kakao ( u mnie 7 dkg)
  • + mielone ziarno kakaowca ( ok. 3 łyżek ) mój dodatek

Ze śliwek usunąć pestki. Owoce zmielić w maszynce do mięsa( ja je zmiksowałam blenderem). Smażyć około 2 godz. Potem dodać cukier i kakao (przesiewając mieszać z masą) Po 30 minutach włożyc do słoików, zakręcić,odwrócić do góry dnem i odstawić do ostygnięcia nakryte kocem. Uwaga! Po wsypaniu cukru często mieszać naszą nutellę.

Boski to smak tej mieszanki, oj boski. Polecam wszystkim udało mi się nie zjeść wraz z rodziną wszystkiego od razu. Trzy słoiczki czekają na swój czas, aczkolwiek nie wiem czy ten czas nie nadejdzie wcześniej ;)

( zdjęcie tylko takie wieczorne, przed włożeniem mieszanki do słoika - ta porcja zniknęła w sekundę )

środa, 14 września 2011

Ależ mi czas ostatnio ucieka, pędzi wręcz w zawrotnym tempie.

Dzisiaj pokażę Wam moje tegoroczne suszone pomidory.. pomidory suszone na słońcu.

Tak, tak od kilku lat w ostatnie dwa tygodnie sierpnia goszczą u mnie na podwórku pomidory. W promieniach słonecznych się suszą. W zeszłym roku na tarasie mój elektroniczny termometr po nagrzaniu wskazywał temperaturę ..80 C.

Składniki:

  • pomidory lima ( podłużne )
  • sól gruboziarnista
  • czosnek
  • oliwa z oliwek
  • ew. bazylia świeża, papryczka chili

Pomidory myjemy, wycieramy, rozkrajamy na pół ( wzdłuż) i wydrążamy środek ( odkładamy do garnka - nie wyrzucamy - ja robię z tego sos pomidorowy). Na desce lub stole układamy folię aluminiową i na niej układamy połówki pomidorów. Po ułożeniu pomidorów posypujemy je solą i zostawiamy w nasłonecznionym miejscu. Ja mieszkam w takim miejscu że na tarasie w ciągu dnia cały czas jest słońce, więc nie przenoszę pomidorów. Uwaga pomidory raz dziennie odwracamy na drugą stronę, żeby się równomiernie suszyły. Wieczorem tak gdzieś koło godziny 19 przykrywamy pomidory folią, lub zabieramy do domu, aby nie nawilgły. I tak postępujemy z pomidorami przez około 7-10 dni jeśli jest upalnie to może być krócej, uwaga pomidory lubią się "przypalać " czyli zmieniać kolor na.. czarny, takie pomidory smaku nie mają.. więc lepiej zdjąć je wcześniej. Jeśli pogoda nam nie dopisuje to możemy ususzyć pomidory w suszarce do warzyw lub w piekarniku.

Tak ususzone pomidory układamy w słoikach, dodajemy obrany i pokrojony czosnek ( możemy dodać listki bazylii, papryczkę chili) i zalewamy oliwą ( ja zalewam zimną, ale słyszałam też o ciepłej oliwie ).

W zimie pomidory zużywamy, a oliwę dodajemy do makaranów i innych pyszności.

środa, 20 lipca 2011

Tak, tak dziękuję Karolinie, bo ona napuściła me kubki smakowe na ten smak. Smak porzeczek czerwonych i kokosa. Pyszne!

Dżem porzeczkowo - kokosowy

Składniki

  • Porzeczki czerwone ok. 0,5 kg
  • cukier ok. 0,5 kg
  • woda - 3 łyżki
  • wiórki kokosowe ok. 1 garści  

Porzeczki przepłukałam przełożyłam do garnuszka dodałam 3 łyżki wody i zagotowałam, dodałam cukier i wymieszałam porządnie. Całość gotowała się około 1 godziny. Po tym czasie dodałam  wiórki kokosowe zamieszałam i pozwoliłam się wszystkiemu połączyć przez ok. 2 minut. W międzyczasie przygotowałam słoik i miseczkę. Do słoika przelałam dżem a do miseczki to co pozostało. Spróbowałam i .. odpłynęłam .. wyszło genialne.

Przyjechałam z pracy, chciałam zrobić zdjęcia pełnej miseczki, a tu reszteczki, reszteczki więc może zdjęcie nienajlepsze.

wtorek, 12 lipca 2011
czyli śliwki do słoika hop :)



składniki:

  • śliwki ok.1,5 kg
  • cukier 1,5 kg
  • woda 2 łyżki
( słoiki, pusta butelka po wodzie mineralnej 1.5l )



Śliwki płuczemy, wyjmujemy z nich pestki. Na patelnię / do garnka wlewamy wodę i wkładamy śliwki. Garnek ustawiamy na malutkim gazie i tak mieszając co jakiś czas, doprowadzamy do rozpadnięcia się śliwek. Wtedy bierzemy blender całość miksujemy, dodajemy cukier, zagotowujemy, gotujemy przez ok.5 minut ciągle mieszając.

Bierzemy pustą butelkę PET obcinamy ją nożem na wysokości zwężenia butelki, butelkę wkładamy tak jak lejek do słoika i przelewamy przez to powstały dżem. Dlaczego tak ? bo wtedy nie rozpaćka nam się dżem - przynajmniej mi to pomaga ;)



Ciepłe zakręcone słoiki stawiamy do góry dnem, do momentu aż wystygną. Z pierwszymi śniegami możemy sięgnąć po słoik i spokojnie wyjeść jego zawartość ;) :)
09:19, dyrdymalki , Przetwory
Link Komentarze (7) »
wtorek, 02 lutego 2010
A na mojej ukochanej patelni "Szefa Kuchni " firmy Fiskars - polecam :) rozgościły się śliwki.
Tak, tak moi mili śliwki.
Zaprosiły do siebie cynamon i tak sobie urzędowali na patelni z odrobiną cukru a teraz już trafili do słoików.
Zdjęcia słoików może niedługo, a teraz śliweczki.
Śliweczki wypadły z zamrażarki ;)



niedziela, 01 listopada 2009
a ja kocham kapary, same lub jako dodatek, a nasze nasturcje kończą swój żywot na ten rok, więc zebrałam z nich owoce postąpiłam jak w przepisie, znalezionym na ugotuj.pl
Kapary z owoców nasturcji - składniki
  • 50 dag zielonych owoców nasturcji
  • 1 łyżeczka soli. Zalewa: 1/4 szklanki octu 10-proc. lub 2 szklanki białego octu winnego
  • 10 dag cukru
  • 3 goździki
  • kawałek cynamonu (2-3 cm)
Kapary z owoców nasturcji - sposób przygotowania
Owoce nasturcji starannie przebierz, opłucz i osącz. Zagotuj wodę z solą, włóż owoce, gotuj 10-12 minut. Następnie odcedź je i przełóż do małych słoiczków. Przygotuj zalewę: zagotuj 1,5 szklanki wody z octem (do octu winnego nie dodawaj wody), cukrem i korzeniami. Z zalewy wyjmij goździki i cynamon, polej owoce nasturcji. Szczelnie zakręć i pasteryzuj 15 minut w temp. 70°C.


U mnie kaparów było mniej ..starczyło na mały słoiczek.. ale już czeka na swoją kolej :)


Tagi: przetwory
11:22, dyrdymalki , Przetwory
Link Komentarze (4) »
wtorek, 22 września 2009
czyli czarodziejskie owoce :)



kupiłam, wyjęłam pestki i wrzuciłam na patelnię z minimalną ilością cukru :) i poddusiłam i do słoików wrzuciłam  :)

W zimie słoik otworzę i przypomnę sobie wrzesień :) mniam

niedziela, 23 sierpnia 2009

czyli pomidory trafiły już do słoików z oliwą, bazylią i czosnkiem

podsumowując :

z 10 kg limy wyszło 10 słoików :)

czwartek, 20 sierpnia 2009

kartę do aparatu szlag trafił był.... więc tylko nowe zdjęcia mam :) czyli pomidorów ciąg dalszy :):) będzie ... bo pomidory schną .. jeszcze chwilkę i do słoików będę je pakować :)

a z aparatu zniknęły zdjęcia makaronu urodzinowego mojego J., makaronu ze szpinakiem Karoliny, i ciasteczek zrobionych na śniadanie przez Misia z przepisu z książki Agnieszki Maciąg ( swoją drogą książkę polecam )

no i obiecane zdjęcie :

 
1 , 2
| < Październik 2017 > |
Pn Wt Śr Cz Pt So N
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31          
O autorze
Tagi
.


PustaMiska - akcja charytatywna
Twoje Miasto Za Pół Ceny











Gotujemy po polsku!

Durszlak.pl

Akcja: Nie kradnij zdjęć!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i blogi






Gotujemy po polsku!