Kuchnie świata

czwartek, 17 maja 2012
Wczoraj miałam w lodówce kawałek świeżej łopatki wieprzowej i brak pomysłu na obiad. Wyjęłam mięso, umyłam i zaczęłam kroić.Kroić nożem, który ostatnio dostałam od Makro Cash & Carry do testów. I tak kroiłam i kroiłam w coraz mniejsze kawałeczki, aż wyszły takie malutkie kawałeczki [super ten nóż - opowiem o nim niedługo ]. I doszło do mnie, że nie wiem co zrobić z tym mięsem. Przeszukałam szafki,półki zakamarki i na myśl przyszło mi coś .. pysznego, pełnego zapachu.... I tak pod ręce wchodziły mi kolejne składniki i tak powstało to danie obiadowe, które zniknęło w mgnieniu oka. 



Wieprzowina z imbirem i sezamem
  • 0,5 kg łopatki wieprzowej surowej
  • 1duża cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 cm świeżego imbiru
  • 1 por ( zielona część )
  • 2 łyżki imbiru z zalewy Lidl
  • 1/2 słoika sosu do Woka Lidl 
  • sos sojowy
  • 5 łyżek oleju rzepakowego
  • olej sezamowy
  • sezam
  • makaron Chow Mein ( 1/2 opakowania )

Mięso kroimy w drobne kawałeczki. Cebulę, czosnek obieramy i kroimy w piórka. Imbir obieramy delikatnie łyżeczką i kroimy drobniutko. W woku rozgrzewamy olej rzepakowy ( ok.3 łyżek ) i przesmażamy na nim cebulę, czosnek oraz imbir, gdy cebula się zeszkli zdejmujemy wszystko na talerz. Na rozgrzanego woka wlewamy pozostały olej i  dajemy mięso wieprzowe i szybko je przesmażamy. Po chwili dodajemy cebulę z czosnkiem i imbirem, wszystko razem przesmażamy i dodajemy sos do woka, łyżkę sosu sojowego, pokrojonego w paseczki pora i smażymy wszystko. Makaron przygotowujemy wg receptury na opakowaniu. 



Na talerzu układamy gorący makaron na to nakładamy wieprzowinę oraz zieloną cebulkę i posypujemy sezamem. 

Smacznego !


sobota, 05 maja 2012
ano na placyku zobaczyłam szpinak i nie mogłam mu się oprzeć. 



Dzisiaj dzieci wybyły do znajomych. W domu ja i babcia, w końcu mogłam zrobić do jedzenia coś przy czym nie muszę uwzględniać dzieci :):) 

I tak zrobiłam Palak paneer. 

Paneer zrobiłam wg tego przepisu..

Palak paneer 
  • 2 wiązki szpinaku
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 ostra papryczka chili
  • 1 duża cebula 
  • 1 płaska łyżeczka kuminu
  • 2 łyżeczki garam masala
  • 1 łyżeczka soli 
  • kilka łyżek oleju
  • 1 cm świeżego imbiru
  • ser paneer pokrojony w kosteczkę
  • 1 torebka ryżu basmanti f-my Britta

Szpinak umyłam, oderwałam liście od gałązek, drobno pokroiłam i udusiłam na patelni z łyżką wody. Na drugiej patelni rozgrzałam olej i dodałam obraną i pokrojoną w kosteczkę cebulę,starty imbir i przeciśnięty przez praskę czosnek i wszystko podsmażyłam. Po chwili dodałam pozostałe przyprawy utarte w moździerzu i dodałam ser paneer. Wszystko razem podsmażyłam i dodałam szpinak, wymieszałam. 



Całość wyszła pyszna, pachnąca i naprawdę smakowita. 


Przepis zaczerpnęłam stąd.
poniedziałek, 16 kwietnia 2012
A oto i obiecana zupa ze spotkania u Julie. 
Na wstępie kilka rad :) wszystkie przyprawy należy dozować ostrożnie i próbować, bo to przepis bardziej na oko, czyli doprawiana w trakcie przygotowywania. 

Zupa słodko - kwaśna ( u mnie bardziej pikantna )
  • 0,5 kg piersi z kurczaka 
  • 20 dkg pieczarek
  • 1/2 puszki kukurydzy Pudliszki
  • 1/2 papryki czerwonej
  • słodko - ostra pasta chili ( w oryg. sos Sambal ) 2 łyżki 
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej + kilka łyżek zimnej wody
  • 1 łyżka cukru
  • 0,5 cm plasterek imbiru ( startego) 
  • 2 łyżki octu
  • 4 łyżki sosu sojowego ciemnego
  • 3 jajka
  • szczypiorek pokrojony drobniutko





Pierś z kurczaka myjemy i kroimy w paseczki wkładamy do garnka i zalewamy wodą ok. 2 l, dodajemy imbir, pieczarki obrane i pokrojone na w miarę małe kawałeczki, kukurydzę odcedzamy ( ja ją przepłukałam wodą ), paprykę czerwoną pokrojoną w drobne paseczki ( kostkę ) gotujemy aż mięso będzie miękkie. Po tym czasie dodajemy słodko ostrą pastę chili ( lub Sambal), ocet, cukier, sos sojowy i po chwili wlewamy strumyczkiem przy okazji drugą ręką mieszając rozbełtane jajka i wszystko mieszamy. Po chwili wlewamy również delikatnie mąkę ziemniaczaną rozrobioną w kubeczku z wodą i wszystko mieszamy. 

Nalewamy do miseczek i posypujemy szczypiorkiem. 
niedziela, 15 kwietnia 2012
Skrzydełka z kurczaka w sosie sojowym czyli wspomnienia z młodości. Takie skrzydełka przyrządzała moja przyjaciółka Kasia w czasie, gdy razem pracowałyśmy kilkanaście lat temu. Do tej pory wspominamy jest wspólnie .. od tego zaczęło się .. moje .. tycie .. :)
Ale tu niespodzianka te nie są tak tłuste a to dzięki urządzeniu Philips Airfryer, które jeszcze przez kilka dni mam możliwość testować :)

Skrzydełka z kurczaka w sosie sojowym
  • skrzydełka z kurczaka ( dużo )
  • sos sojowy ( ok. pół szklanki)
  • czosnek ( ząbek ) 
  • 1/2 łyżeczki oleju 




Skrzydełka myjemy kroimy na trzy części. Sos sojowy mieszamy z olejem i czosnkiem i w tym marynujemy skrzydełka. Marynować jest dobrze chociaż przez 15 minut. 


Przygotowanie w Air Fryer: nastawiamy termometr na 200 C i czas 3 minuty, po tym czasie na sitku układamy skrzydełka jedno, koło drugiego i wstawiamy na 20 minut do urządzenia. I już .. Ilość tłuszczu jaka wytopiła się ze skrzydełek była dosyć spora ( ok. 1 łyżki!) . Jak widać tam metoda jest zdrowsza, szkoda, że jej nie było 15 lat temu ;) .




Przygotowanie w woku: W woku ( głębokiej patelni ) rozgrzewamy olej - no i tu jest ten pkt - dużo - oleju tak żeby skrzydełka mogły w nim "pływać" i smażymy je kilka minut, aż będą brązowe ( będą też brązowe od sosu sojowego ). Najlepiej jedno wyjąć i spróbować. Uwaga ta wersja udaje się tylko na kuchenkach gazowych, gdzie wok dobrze się rozgrzewa. 


Te przygotowałam u mojej drugiej przyjaciółki Kasi wczoraj .. były genialne, robiłyśmy je kilkakrotnie :) na zmianę z piersiami z kurczaka dla dzieci i frytkami :) boskie !

niedziela, 11 marca 2012
Z pobytu w Wwie przywiozłam czarną soczewicę i gdy zobaczyłam u Karoliny pierogi z soczewicą zapragnęłam ich już i natychmiast.




Pierogi pieczone z czarną soczewicą
  • ciasto francuskie 1 szt
Farsz:
  • czarna soczewica 15 dkg
  • oliwa z oliwek 
  • boczek wędzony 10 dkg
  • cebula 1 szt (obrana i pokrojona w kostkę)
  • czosnek 
  • 1 ząbek
  • ostra papryczka chili suszona 1 szt
  • olej 1 łyżka
  • kumin 1 łyżeczka
  • do posmarowania : 1 jajko+ 1 łyżka mleka do posmarowania pierogów
Ewent. sos :
  • kolendra liście świeże
  • jogurt naturalny
  • kumin
  • pieprz

Przygotowanie farszu:
Soczewicę zalać wodą i gotować ok 25 minut. Odcedzić i zmiksować na gładką masę wraz z oliwą, dodać suszone chili. Boczek pokroić w drobną kosteczkę i wraz z cebulą przesmażyć na oleju, podlać małą ilością wody, żeby całość bardzie poddusić niż usmażyć. Doprawić kuminem i pieprzem dodać soczewicę. 

Ciasto francuskie rozwijamy i wycinamy kółka szklanką, na każdym kółku układamy łyżeczkę farszu i zlepiamy pierogi. Każdy pierożek z góry smarujemy jajkiem rozrobionym z mlekiem. 
Piekarnik nagrzewamy do 180 C, na samo dno piekarnika wstawić garnek z wodą, wstawiamy pierogi i pieczemy do zarumienienia.  Podawać można z sosem - u mnie był to jogurt wymieszamy z liśćmi kolendry, doprawiony kuminem.


( to był mój obiad w pracy ) 
poniedziałek, 23 stycznia 2012

Dzisiaj rano dotarła do mnie taka wiadomość od Oli :) że Brigadeiro jest najbardziej pożądanym smakiem roku 2012 wg Saveur 2012 - o czym poinformował TVN24 - szczegóły.

A u nas gości w domu już od lat :)

A przepis nasz domowy możecie znaleźć tu - szczerze polecamy !

środa, 12 października 2011

wyszedł pyszny .. a potrawa doprawiona, a co to była za potrawa już niedługo powiem:)

wtorek, 30 sierpnia 2011

Tajin, kupiłam jakieś 2 tygodnie temu, ale czasu było brak by go użyć. Aż powiedziałam stop i użyłam i wpadłam po uszy, bo zakochałam się w nim :)

Tajin to marokański garnek do gotowania potraw, mój ma dodatkowo palenisko na brykiet. Jest gliniany w całości.

A pierwszy przepis był taki: Kurczak z raz el hanout.

  • kurczak ok.1,7 kg pokrojony na kawałki
  • 2 cebule
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki oleju
  • 2 łyżki przyprawy Raz el hanout (mieszanka przypraw)
  • 2 łyżki miodu
  • 1 litr rosołu z kurczaka

( wzorowany na przepisie z Poradnika Domowego)

Obrałam cebulę i czosnek posiekałam drobno i podsmażyłam na oleju na złoty kolor. Zdjęłam cebulę i czosnek .. i na tym samym oleju obsmażyłam kurczaka. Do misy tajin dałam kurczaka, cebulę i pozostały olej, posypałam przyprawą i dodałam rosół. Całość postawiłam nad paleniskiem i gotowało się pod przykryciem około półtorej godziny. Kurczak odchodził od kości.. pysznie pachniał i wtedy dodałam miód - zamieszałam i zostawiłam na kolejne pół godziny. Przygotowałam kuskus ( czyli zalałam wrzątkiem ) i lekko posoliłam . Podałam szybciutko .. a wszystko znikło jeszcze szybciej. A zaraz potem rozżarzone palenisko wykorzystałam do następnej potrawy, ale o tym opowiem za jakiś czas ;).





Polecam garnek, jakby ktoś miał jakieś pytanie co do zakupu zapraszam na priv.

sobota, 28 maja 2011

Sobotnie przedpołudnie, kuchnia, na stole papiery do pracy, M. na zbiórce zuchowej, K. za moment miała iść a ja myślę co na obiad. Co by tu zrobić żeby było smacznie i ciepło.

Hmmm... i padło na .. ale o tym w następnym wpisie :)

Zaczęła obierać cebulę i nagle .. nagle sięgnęłam po curry madras ( Kasia dziękuję ), jajko z lodówki i ..




przepis czas podać :)

  • cebula obrana pokrojna w krążki
  • jajko
  • mąka pszenna
  • curry madras 2 łyżki
  • ostra papryka 1/2 łyżeczki
  • mleko

wymieszać składniki na ciasto, ( ma mieć konsystencję śmietany)  moczyć w nim krążki cebuli, smażyć na rozgrzanym oleju ( 1 szklanka). Odsączać na papierze ręcznikowym, jeść póki ciepłe .


Tagi: obiad
19:12, dyrdymalki , Kuchnie świata
Link Komentarze (8) »
środa, 03 lutego 2010
Piersi z kurczaka pokrojone zostały w kosteczkę, przełożone do miseczki i zalane sosem Wifon Ostron - słodkim, dolałam trochę mleka kokosowego, dodałam papryczkę ostrą nad oknem wiszącą, troszkę imbiru startego, dorzuciłam ananasa pokrojonego w kosteczkę i odstawiłam na minut 15.
Wok-a rozgrzałam lekko posmarowałam olejem i wrzuciłam kurczaka, usmażyłam i podałam z ryżem dzikim.
Danie ostre, ale akuratne na wczorajszy wieczór, kiedy mnie rozkładało jakieś choróbsko. Pyszne było.



 
1 , 2
| < Październik 2017 > |
Pn Wt Śr Cz Pt So N
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31          
O autorze
Tagi
.


PustaMiska - akcja charytatywna
Twoje Miasto Za Pół Ceny











Gotujemy po polsku!

Durszlak.pl

Akcja: Nie kradnij zdjęć!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i blogi






Gotujemy po polsku!