Zupy

poniedziałek, 07 maja 2012
Kupiłam szparagi białe i tak się zastanawiałam co z nimi zrobić. I nagle olśnienie zupa, zrobię zupę. I tak powstała ta zupa krem ze szparagów z dodatkiem octu balsamicznego.



Zupa krem ze szparagami
  • 1 marchewka
  • 1 pietruszka
  • 10 białych szparagów
  • 1 por ( biała część )
  • 1 cebula szalotka
  • 1/3 kostki masła
  • 3 szt. ziela angielskiego
  • 1 łyżeczka lubczyku suszonego
  • sól,pieprz
  • 3 łyżki octu balsamicznego  
  • 1 mała papryczka chili
  • łyżka oliwy z oliwek 


Marchewkę, pietruszkę, pora, cebulę obieramy i kroimy w drobne kawałeczki. Szparagi obieramy ( odłamujemy suche części szparaga ), ja obieram obieraczką do warzyw. Odłamujemy główki i odkładamy. W garnku rozpuszczamy masło i dodajemy wszystkie warzywa i całość dusimy na maśle przez ok. 10 minut, uważając żeby warzywa się nie przypaliły. Dodajemy wodę i gotujemy całość z dodatkiem lubczyku, ziela angielskiego. Gdy warzywa są już miękkie, całość miksujemy, całość doprawiamy solą i pieprzem. 

Na patelni rozgrzewamy oliwę wraz z pokruszoną papryczką chili i przesmażamy na niej główki szparagów. 

Ocet balsamiczny dajemy do małego garnuszka i delikatnie odparowujemy, żeby lekko zgęstniał. 

Zupę nalewamy do talerzy z główek szparagów układamy wzorek na powierzchni zupy i dodajemy ok. 1 małej łyżeczki octu balsamicznego. 




Zupa gotowa! Była przepyszna !

 

10:55, dyrdymalki , Zupy
Link Komentarze (2) »
sobota, 10 marca 2012

Ostatnio zadano mi pytanie jak robię rosół. Czy dodaję kostki rosołowe znanych firm ? jeśli tak to które … Hmm.. a po co odpowiedziałam ? No jak to, przecież rosół bez kostek to nie rosół…

O przepraszam bardzo, przez ostatnie zimowe miesiące zdecydowanie podszkoliłam się w robieniu rosołu, domowego rosołu. Kombinowałam z przyprawami, dodawałam, następnym razem jeśli uważałam, że trzeba to odejmowałam przypraw. I tak doszłam do mojego domowego rosołu.

Rosół domowy

Składniki :

  • Pręga wołowa – ok.0,5 kg
  • Skrzydełka z kurczaka – 0,5 kg ( mogą być z indyka, lub inne części tuszki )
  • 2 pietruszki średniej wielkości
  • 3 – maks. 4 marchewki średniej wielkości
  • Por – biała część
  • Kapusta włoska – maks. ¼ małej główki ( ale zdarza się że jej nie dodaję )
  • 1 cebula
  • 5 ziarenek ziela angielskiego
  • 2 liście laurowe
  • 3 ziarenka pieprzu czarnego
  • 1-2 łyżeczki suszonego lubczyku
  • Sól i pieprz
  • Natka pietruszki posiekana lub porwana ( same listki ) do dekoracji

Najpierw myję pod bieżącą  zimną wodą mięso, wkładam do garnka i zalewam wodą maks. 2 litrami.Stawiam na gazie i gotuję aż woda się zagotuje + 5-8 minut. Cebulę obieram, kroję w grube plastry i daję na patelnię teflonową bez tłuszczu i przypiekam na czarny kolor. Do mięsa dodaję obrane i pokrojone warzywa ( kroję jak mi wygodniej – w krążki, słupki ) oraz cebulę i przyprawy bez soli i pieprzu.  I gotuję na malutkim ogniu pod przykryciem, aż mięso będzie miękkie ( sprawdzam widelcem ). Ten rosół ma pyrkotać delikatnie. Czasem trwa to półtorej godziny czasem dwie. Później próbuję rosołu i dodaję sól i pieprz. Rosół gotowy.

Uwierzcie mi ma smak, ma zapach ..ale żeby powiedzieć prawdę to powiem Wam, że do takiego rosołu trzeba się przyzwyczaić, a dokładnie przyzwyczaić do tego swoje kubki smakowe. Uważam, że warto.

Tagi: rosół zupa
11:18, dyrdymalki , Zupy
Link Komentarze (7) »
sobota, 18 lutego 2012

czyli :

rosół czas postawić :)

Tagi: zupa
19:05, dyrdymalki , Zupy
Link Komentarze (2) »
czwartek, 02 lutego 2012

marzę,więc o miseczce takiej ciepłej zupy :)

Zrobię ją dzisiaj  ponownie:) zapraszam po przepis!

Mam nadzieję, że  choć trochę was rozgrzałam:)

Tagi: obiad zupa
07:21, dyrdymalki , Zupy
Link Komentarze (6) »
piątek, 27 stycznia 2012

Gdy, obudziłam się dzisiaj rano i zobaczyłam za oknem na termometrze - 12 C !! to podjęłam postanowienie, że dzisiaj na obiad będzie zupa, ciepła, gęsta i pachnąca.

Zaczęłam kombinować co by tu zrobić, przegląd szafek - dalej się w domu kuruję - i przegląd książek * i jest ! znalazłam !

Zupa soczewicowo - kokosowa z chili.

( na 4 porcje )

  • 2 cebule
  • 1 marchewka
  • 2-3 suszone strączki chili
  • 2 łyżki oliwy / oleju
  • 150 g soczewicy czerwonej
  • 800 ml bulionu warzywnego
  • puszka pomidorów w sosie własnym 
  • 200 g kapusty białej
  • 1 puszka mleczka kokosowego
  • 2 dymki, sól, pieprz, kmin rzymski
  • posypałam zupę zieloną cebulką

Cebulę i marchewkę obrać i pokroić drobno. Chili rozkruszyć ( u mnie takie malutki papryczki ) . Olej wlać do garnka i podsmażyć na nim cebulę, marchewkę i chili. Dodać soczewicę, bulion, pomidory zamieszać i przykryć i na małym ogniu niech się gotuję przez 30 minut. W tym czasie kapustę oczyścić, umyć i drobniutko pokroić. Kapustę i mleczko dodać do zupy wymieszać i gotować ok. 20 minut, aż soczewica i kapusta będą miękkie. Doprawić całość przyprawami  wg smaku.

Ja uwielbiam soczewicę, kmin rzymski, pomidory i tak mogłabym powiedzieć o każdym składniku tej zupy :):) !

A Wam jak się podoba ten przepis ? wypróbujecie ?

Pyszna, smaczna polecam !

* Kuchnia wegetariańska z fantazją

sobota, 07 stycznia 2012

Dostaliśmy szybkowar marki Silit w ramach udziału w akcji Gotujemy po polsku vol. 3.

Hmm i szybkowar przyszedł, oglądnęliśmy, poczytaliśmy instrukcję i garnek trafił na półkę .. szczerze mówiąc baliśmy się go użyć. Gdy tylko ktoś ze szczęśliwych posiadaczy pisał na FB, że ma i będzie używał pytałam co gotuje, prosiłam o przepisy.

Aż, znalazłam na stronie Silit filmik mówiący jak ten garnek działa, oglądnęliśmy i ruszyliśmy do pracy.

Kapuśniak

  • 2 marchewki
  • 2 pietruszki
  • cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 0,7 kg kiszonej kapusty wraz z sokiem
  • 2 liście laurowe
  • 3 ziarna angielskie
  • 1 łyżeczka lubczyku
  • 2 zamrożone dramstiki z kurczaka
  • sól, pieprz

I tak do garnka trafiły obrane i drobno pokrojone warzywa do tego dwa zamrożone (!) dramstiki z kurczaka, oraz kapusta i przyprawy. Zalaliśmy całość wodą wg instrukcji na garnku ( wewnętrzna strona garnka) i zakręciliśmy garnek i włączyliśmy gaz. Uznaliśmy, że posiedziemy w kuchni i zobaczymy co się stanie, czy nie wybuchnie, czy będzie lecieć para itp, itd. I co po jakimś czasie zaczęła uchodzić para, przycisk w pokrywce/rączce zaczął się podnosić. Jak się podniósł do drugiego poziomu pogotowaliśmy jeszcze z 10 minut, wyłączyliśmy i zostawiliśmy garnek zamknięty aby przycisk opadł. Przycisk opadł i z przejęciem otworzyliśmy garnek i .. nóżki z kurczaka ugotowane !!, warzywa miękkie, całość gotowa ! No, kochani bomba po prostu.

Całość zajęła ok. 30 - 40 minut pewnie - następnym razem zerkniemy na zegarek ;).

Aaaa przygotowując drugie danie zapomnieliśmy w tej euforii o sałatce i wybór padł na brokuły .. hmm to zróbmy na parze, ee będzie trwało .. o nie .. zrobimy je w . .. szybkowarze. Włożyliśmy do umytego garnka sitko ( metalowe) na dno garnka, podlaliśmy wodą, włożyliśmy brokuły. Zamknęliśmy garnek i poczekaliśmy 10 minut. Wyjęliśmy brokuły, cudownie ugotowane ! brawo :)

 

Podsumowując : super garnek, bardzo nam się podoba i już myślimy co ugotujemy dalej.

poniedziałek, 26 grudnia 2011

Przekręt czyli :)

wszedł M. do kuchni i powiedział o... sushi .. sushi ?? hmmm.

Oczywiście, że to nie sushi a krokiet z nadzieniem pozostałym z gołąbków świątecznych czyli z ryżem i grzybami.

Nadzienie robiła moja Mama, zostało trochę więc wymyśliliśmy krokiety do barszczu czerwonego.

A na koniec przypominam o konkursie i zapraszam do udziału.

niedziela, 20 listopada 2011

W ramach Pudliszkowego konkursu, przygotowaliśmy dzisiaj domową zupę pomidorową.

Zupa Pudliszkowa czyli pomidorowa najlepsza  

  • 2 marchewki
  • 1 pietruszka
  • 1/2 selera
  • 1/2 pora
  • 1 cebula
  • ziele angielskie 4 szt
  • lubczyk suszony 1/2 łyżeczki
  • sól,pieprz
  • Koncentrat pomidorowy 30% Pudliszki
  • ryż 1 woreczek
  • śmietana 18% - 3 łyżki

Warzywa umyć, obrać  i pokroić w plasterki, przełożyć do garnka i zalać zimną wodą, zagotować dodając ziele angielskie oraz lubczyk. Gotować od zagotowania przez ok. 1.5 godziny na małym ogniu, ma pyrkolić.  Po tym czasie wyjąć warzywa i przyprawy, a do wywaru dodać koncentrat pomidorowy Pudliszki i wymieszać całość, gotować jeszcze ok. 10 minut. Ugotowany ryż przełożyć na talerz w formie stożka, dodać zupą i łyżkę śmietany, udekorować suszoną lub świeżą pietruszką. Smacznego !

ss

Tagi: pomidory zupa
09:58, dyrdymalki , Zupy
Link Komentarze (5) »
środa, 16 listopada 2011

Oj, śnieg zaczął dzisiaj za oknem rano prószyć zaczął śnieg i padła decyzja o pierwszej zimowej zupie czyli :

Krupnik wg M. Łebkowskiego z Najlepszych przepisów Kuchni Polskiej czyli

  • 100 g kaszy perłowej
  • 200 g skrzydełek z kurczaka ( nasza zmiana)
  • 1 marchewka, 1 cebula
  • 1/2 selera, 250 g ziemniaków
  • 2 łyżki masła, 4 suszone grzyby
  • sól, pieprz oraz łyżka suszonej natki pietruszki

Grzyby opłukać i zalać 1,5 l. wody, dodać skrzydełka i gotować 1 godzinę. Marchew, pietruszkę i seler obrać i opłukać, cebulę obrać, przekroić na pół, przypiec na patelni bez tłuszczu i wraz z warzywami dodać do zupy. Gotować 30 minut i wywar przecedzieć. Mięso obrać, a grzyby pokroić w paski. Ugotować kaszę w 250 ml wywaru, do ugotowanej kaszy dodać masło i wymieszać. Połączyć kaszę z pozostałym wywarem, dodać pokrojone mięso, grzyby i marchew doprawić solą i pieprzem. Dodać obrane i pokrojone warzywa oraz obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki. Gotować 20 minut, posypać natką i podać. Smacznego !

Przepis bierze udział w akcji "Gotujemy po polsku" organizowanej przez Irenę i Andrzeja.

Patronat nad akcją objął producent Oleju Kujawskiego ZPierwszegoTłoczenia.pl



piątek, 16 września 2011

Jechałam z pracy popołudniu, a tu słońce zachodziło, chmury na niebie, aż w jednym ogrodzie po drodze przy drodze zobaczyłam dynie i zamarzyłam o zupie .. zupie dyniowej, jesiennej pysznej. Jak pomyślałam tak zrobiłam. Przyjechałam do domu, przekroiłam dynię na pół.

Jesienna zupa z dyni

Składniki:

  • dynia połówka takiej malutkiej,
  • 1 marchewka większa,
  • 2 ziemniaki nieduże,
  • pieprz,
  • 1/2 kostki warzywnej,
  • 1 łyżeczka .. masła orzechowego,

Dynię obrałam, wydrążyłam, pokroiłam na kawałeczki. Obrałam ziemniaki i marchewkę i drobno pokroiłam. Do garnka przełożyłam, dolałam wody, wrzuciłam kostkę warzywną i gotowałam dynię do miękkości. Potem całość zmiksowałam doprawiłam pieprzem, dodałam łyżeczkę masła orzechowego. Zamieszałam i szybko zjadłam miseczkę.  Pyszna była :) mniam !

Tak i rozwiązanie ostatniej zagadki zdjęciowej:

 
1 , 2
| < Czerwiec 2017 > |
Pn Wt Śr Cz Pt So N
      1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30    
O autorze
Tagi
.


PustaMiska - akcja charytatywna
Twoje Miasto Za Pół Ceny











Gotujemy po polsku!

Durszlak.pl

Akcja: Nie kradnij zdjęć!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i blogi






Gotujemy po polsku!