Testy produktów

sobota, 05 maja 2012

atnio napisała do mnie miła Pani, czy nie mam ochoty wypróbować ryżu marki Britta ..ale w wypiekach słodkich. Zadziwiło mnie to pytanie, ale zgodziłam się .. ryż mi się jakoś ze słodkimi wypiekami nie kojarzy.

Wybór padł na tort ryżowy.

Tort ryżowy
  • 200 g ugotowanego ryżu białego Britta
  • 50 g cukru
  • 2 jajka
  • szczypta cynamonu
  • 1 łyżka migdałów w płatkach
  • 1 łyżka suszonej żurawiny
  • 4 szt. daktyli suszonych pokrojonych drobno
  • 1 łyżka mąki kukurydzianej 
  • masło do wysmarowania formy



Ugotowany zimny ryż wymieszać z cukrem i żółtkami, dodać ubite białka, cynamon, migdały, żurawinę i daktyle wszystko razem wymieszać. Dodać mąkę kukurydzianą i wymieszać. Formę wysmarować masłem i przełożyć masę. Piec w piekarniku w 180 C przez 30 minut. Podawać ciepłe. U mnie podane z sosem malinowym. 



Ryż wyszedł bardzo smacznie, lekko się skleiła całość. Bardzo fajna odmiana. 
piątek, 04 maja 2012
Ściereczki kuchenne czasem tracą swój wygląd, prawda ? Czy jest tak tylko u mnie ? Ha, u mnie tak było, bo od kiedy dostałam od sklepu Eco shop sodę oczyszczoną i boraks moje ściereczki "lśnią", ładnie pachną i są jak nowe :)  Dzisiaj więc przepis na to jak ściereczkom kuchennym dać drugie życie.



składniki :)
  • ściereczki kuchenne ( u mnie 10 sztuk )
  • soda oczyszczona 3 łyżki 
  • boraks 1 łyżka kopiata
  • woda ciepła 
  • orzechy do prania jeśli ma być eko, jeśli nie to mydło np. 

Boraks z sodą oczyszczoną wymieszać z ciepłą wodą u mnie w sumie zrobiło się tego ok. 1 litra, do tego dodałam do środka 2 łupinki orzechów do prania wszystko razem zamieszałam ( uwaga mocno się pieni) i taką mieszanką zalałam ściereczki. Dodałam do miski tyle ciepłej wody, żeby wszystkie ściereczki były zamoczone i zostawiłam je na 24 godziny. Po tym czasie odcisnęłam ściereczki i włożyłam do pralki z normalnym praniem i 1 łyżką sody oczyszczonej ( do pojemniczka na proszek ) do tego dodałam jak zwykle orzechy do prania i wyprałam standardowo w pralce na 40 C. Ściereczki wyschły i aż zadziwiły moją Mamę, która w eko środki nie wierzy .. a tu proszę :)

Polecam więc sodę oczyszczoną i boraks, bo nie wspomnę już o czyściuteńkich fugach w naszej łazience :) 

ps. kilkakrotnie wcześniej mój J. te ściereczki doczyszczał piorąc je w proszku do prania i wybielaczu w 90 C w pralce i nic im to nie dawało .. 

Zdjęcie pochodzi ze strony Ecoshop.
czwartek, 26 kwietnia 2012
Dzisiaj dotarł do mnie kamień do pizzy ze sklepu Szef Kuchni i nie mogłam sobie odmówić natychmiastowego upieczenia pizzy.

Pizza przepis na ciasto. 
( na 3 krążki )
  • 0,5 kg mąki 
  • niepełna łyżka cukru
  • niepełna łyżeczka soli 
  • 25 ml oleju 
  • 0,25 ml wody letniej 
  • 10 gr drożdży 
( przepis zaczerpnęłam stąd )

Do letniej wody dodajemy pokruszone drożdże i cukier wszystko mieszamy, po chwili dodajemy resztę składników i wyrabiamy ciasto. Odstawiamy do ciepłego miejsca na 30 minut. Po tym czasie dzielimy ciasto na 3 części, pierwszą rozwałkowujemy i układamy na oliwionym talerzu. 

Kamień rozgrzewamy wg zaleceń na opakowaniu i potem na rozgrzany kamień przekładamy ciasto i dodajemy dodatki.

Dzisiejsze dodatki na mojej pizzy to było to co w lodówce czyli:
koncentrat pomidorowy z Pudliszek z cebulą, kilka plasterków szynki, kilka plasterków sera żółtego, rukola i już.

I tak również z pozostałymi dwoma kawałkami ciasta. 

Pizza wyszła pyszna, cienka i chrupiąca. Boska. 

Kamień do pizzy okazał się strzałem w 10!, jest genialnie prosty w obsłudze, a pizza wychodzi chrupiąca. 
Genialne ! tak proste rozwiązanie do normalnego piekarnika. 



Szybkie zdjęcie pizzy, bo rodzina już stała w gotowości bojowej po kolejny kawałek.

A teraz mam dla Was konkurs :

Regulamin:
1.Jeśli masz ochotę polub te dwa profile :Kuchni na wzgórzu i Szef Kuchni.pl ( to nie jest obowiązek )

2.W dniach 26.04.12 do 10.05 podać w komentarzu do tego wpisu propozycję dania ( wraz z przepisem ), które można podać w pokazanych na poniższym zdjęciu miseczkach Serce.

3.Nagrody są dwie czyli dwie miseczki ze zdjęcia - wygrywają dwie osoby - każda wygrywa 1 miseczką.

4.Przesyłka realizowana jest tylko na terenie Polski.

5.Jednego Zwycięzcę wybiorę ja, drugiego Przedstawiciel sklepu.

6.Wyniki ogłosimy w dniu 11.05.2012.


sobota, 14 kwietnia 2012
Chyba wszystkie Mamy mają problem z tym co podać dzieciom na śniadanie. Ja chciałabym żeby było pyszne i ciepłe. Dzisiaj wpadłam na pomysł zrobienia nadziewanej bułki ale upieczonej w urządzeniu Airfryer. 

Bułka nadziewana
  • 2 pomidorki koktailowe
  • 1/2 małej cebulki
  • 3 plasterki wąskiej kiełbasy 
  • 1 jajko
  • 1 bułka kajzerka
  • 1 plasterek żółtego sera
  • 1/2 łyżki oleju 

Na patelni rozgrzałam olej i wrzuciłam na niego obraną i pokrojoną drobno cebulę wraz z pokrojoną w kostkę kiełbasą i pomidorkami pokrojonymi na ćwiartki i przesmażyłam całość. Od bułki odcięłam górę i wydrążyłam ręką środek bułki i ułożyłam w nim łyżką równo mój farsz, na niego wbiłam ostrożnie jajko i dookoła niego ułożyłam kawałeczki żółtego sera. Bułkę ułożyłam na sitku, które wyłożyłam papierem do gotowania Saga. Urządzenie rozgrzałam do 180 C w 3 minuty, do urządzenia wstawiłam szufladę z koszykiem i ustawiłam temperaturę 180 C na 5 minut. Po tym czasie wyjęłam bułkę i gotowe. Pyszne śniadanie :)


piątek, 13 kwietnia 2012
Właśnie dotarła do mnie paczka z firmy SYS a w niej suszone smakowitości, czyli:




Suszone buraczki,
suszone ziemniaki,
suszona cebula, 
suszona włoszczyzna w większych kawałeczkach i błyskawiczna
oraz dania 
Kasza jęczmienna z soczewicą
Ryż ze szpinakiem
oraz zupy
krupnik
barszcz ukraiński

Wszystkie te paczuszki nie zawierają konserwantów ani dodatków smakowych.

Testy przed nami :)


środa, 11 kwietnia 2012
Po świętach już, a ja w łóżku .. dorwało mnie kolejne przesilenie wiosenne i dalej zaleguję w łóżku więc chwilowo przepisów będzie brak. 

Za to dzisiaj do mych drzwi zapukał kurier z paczką do testowania z Philips Polska, więc jak tylko stanę na nogach będę Was zasypywać ;) przepisami na wykorzystanie tego cuda czyli frytkownicy Airfryer.


niedziela, 01 kwietnia 2012
Jakiś czas temu, oj dawno, dawno już widziałam w jakimś programie kulinarnym Kucharza, który gotował w papierze do gotowania i .. zachorowałam na taki. Niestety nie jest on łatwo dostępny, ale napisałam do producenta i .. przedwczoraj zawitał do moich drzwi listonosz z przesyłką od f-my Saga dzięki p. Ani. 



Przeglądnęłam dołączoną informację o papierze i zaczął mi świtać w głowie pomysł na wykorzystanie tego papieru.

Domowe małe  kiełbaski 
( u mnie wyszło 12 sztuk ) 
  • 25 dkg mięsa wieprzowego od szynki
  • 15 dkg boczku wędzonego
  • 3 ząbki czosnku
  • 3 łyżki majeranku
  • sól, pieprz do smaku

Mięso oraz boczek drobno zmiksować dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, doprawić solą i pieprzem, dodać majeranek i wszystko dokładnie wyrobić rękami.

Rozłożyć arkusz papieru do gotowania na nim położyć rulonik z mięsa i zawinąć go wzdłuż w papier, zawiązać z jednego końca nicią ( u mnie dratwa ) i związywać ciasno co jakiś kawałek, aż do końca - u mnie wyszły po 3 małe kiełbaski.



Do garnka o płaskim dnie i szerokim ułożyć kiełbaski, podlać wodą u mnie ok. 0.5
szklanki.



Zagotować całość i wyłączyć. 

Odczekać aż przestygną i gotowe :)




Papier do gotowania - ma wiele zastosowań można w nim gotować, można z nim piec, można zapiekać i wiele wiele innych. Mi się podoba, że nadaję się do kompostu, jest biodegradowalny, ale przede wszystkim, że gotując tak nie tracimy żadnego ze smaku, nic nie przechodzi do wody.


Papier do gotowania można kupić w delikatesach " Piotr i Paweł " lub u dystrybutorów
sobota, 24 marca 2012
Wczoraj, miałam ochotę na szybki obiad tylko dla mnie ... i tak powstał pyszny sos z użyciem Pomidorów lekko podsmażanych Pudliszek. Otworzyłam słoiczek, spróbowałam i już wiem, że te pomidory będą u nas częstym gościem, bo naprawdę są przepyszne.



Makaron z dobrym sosem
1 duży ząbek czosnku
1 cebula
3 łyżki pomidorów lekko podsmażonych Pudliszek
2 łyżki oliwek zielonych pokrojonych w plasterki
oliwa z oliwek
sól i pieprz do smaku
garść makaronu ugotowanego al dente

Na patelni rozgrzałam łyżkę oliwy i wrzuciłam czosnek ( obrany i drobno pokrojony) oraz cebulę ( obraną i drobno pokrojoną ) i lekko podsmażyłam dodałam 3 łyżki pomidorów lekko podsmażonych wraz z oliwkami. Wszystko podsmażyłam, wyłożyłam na makaron. Mniam, szybki pyszny obiad. !




A teraz słów kilka o Pomidorach lekko podsmażonych Pudliszek. 

Z etykiety :
pomidory ( 174 g na 100 g produktu ), olej słonecznikowy 5% (smażony z cebulą i czosnkiem ) cebula 4%, cukier i sól i to wszystko.  

Czyli bardzo przyjemny skład.

Ja zawsze dość sceptycznie podchodzę do takich słoiczków a tu masz musiałam się powstrzymywać żeby nie wyjeść ich ze słoika tak na zimno. Sądzę, że fajnie będą smakować w zupie, ale też i jako baza do pizzy np. 
Szczerze polecam :)

piątek, 09 marca 2012
Kilka tygodni temu dostałam zaproszenie do wspólnego gotowania z marką Sorenti. A jako, że uwielbiamy makarony zgodziłam się ochoczo. I tak to w ostatnią niedzielę spotkałam się z dwiema moimi Przyjaciółkami Kasią i Anią i z ich Rodzinami, no bo jak to gotować pyszności i z rodziną się nie podzielić.

Marka Sorenti zaproponowała, że przyślą wszystkie składniki i tak też się stało.


W pięknie spakowanej paczce znalazły się makarony, butelka wina, parmezan, zioła 
( duży wybór ) i przepyszne pomidorki koktailowe, orzechy i film na DVD.

Mi zostało tylko dokupienia sera ricotta i ucztę można było zacząć przygotowywać.

Gotowały Ania z Kasią i ja oraz mój syn Michał.




Makaronów były w sumie trzy rodzaje:
Kolanka z twarożkiem i orzechami
Penne z sosem arrabiata z Sorenti
Penne z sosem bolońskim z Sorenti

Ale przepis podam Wam na makaron dla dorosłych czyli Kolanka z twarożkiem i orzechami.

1 opakowanie kolanek Sorenti
180 gr twarożku ( ricotta) 
150 g pomidorków koktailowych
2 łyżki rozdrobnionych orzechów włoskich
60 g parmezanu
20 g masła
kilka łyżek mleka
2-3 łyżki szczypiorku
sól, pieprz

A przepis brzmiał : Zmiksuj twarożek z mlekiem na gładką masę. Dodaj szczypiorek i wymieszaj. Roztop na patelni masło i delikatnie przyrumień na nim orzechy. Dodaj pomidorki koktailowe pokrojone na pół i duś przez około 5 minut. Ugotuj makaron al dente. Wymieszaj na patelni z sosem. Dodaj twarożek i dobrze wymieszaj. Posyp parmezanem. Podawaj gorące. 

Powiem szczerze, że polecam to danie jest pyszne, nigdy wcześniej nie jadłam takiego makaronu :) - mniam  ! Danie wpisało się w nasze domowe menu.



Jak widać na zdjęciu talerze były puste, miski też .. wszystko zniknęło. Na pożegnanie każda rodzina dostała po torbie zielonej ekologicznej z produktami Sorenti i płytą z przepisami. 

Było smakowicie. 
poniedziałek, 05 marca 2012

 Jakiś czas temu zaproponowano mi przeprowadzenie testu babeczek Delecty – nowych babeczek, bo te babeczki można nadziać specjalnie przygotowaną mieszanką budyniową. Moje dzieci lubią babeczki i kupowane i domowo pieczone, więc chętnie przystąpiłam na taką propozycję.

I upiekłam babeczki na pierwszy ogień poszły babeczki nadziewane płatkami czekolady. Bardzo nam smakowały, lekko biszkoptowe ciasto z płatkami czekoladowymi. Zniknęły.

Kolejne to babeczki jasne nadziane czekoladowym budyniem, potem czekoladowe babeczki z jasnym budyniem – no niestety nie.. tym babeczkom mówimy nie. Dlaczego ? U mnie to dzieci chciały przygotowywać same babeczki i okazało się że nie jest to takie proste jak na rysunku. Nie udało im się równo ( chociaż dzielone łyżeczką ) nałożyć ciasta.. jest go wg mnie za mało trochę, potem był problem z budyniem, który stwardniał za bardzo, choć robiony zgodnie z przepisem, potem nałożenie ciasta na budyń też proste nie jest, tak żeby równo przykryć budyń jedną małą łyżeczką ciasta. Wyszły nam babeczki w plamy . Czy smaczne, no też nie za bardzo.. budyń wyszedł twardawy w środku, a w cieście czekoladowym mało czuć wg nas czekolady a za dużo proszku do pieczenia.

 ( na zdjęciu czekoladowe babeczki z waniliowym budyniem )

Podsumowując wg nas najlepsze smakowo i wg wykonania to babeczki z kawałkami czekolady.

 
1 , 2 , 3
| < Czerwiec 2017 > |
Pn Wt Śr Cz Pt So N
      1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30    
O autorze
Tagi
.


PustaMiska - akcja charytatywna
Twoje Miasto Za Pół Ceny











Gotujemy po polsku!

Durszlak.pl

Akcja: Nie kradnij zdjęć!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i blogi






Gotujemy po polsku!